Ukraine kommenterer hændelse: Russiske soldater brugte ved et uheld flammekastere på egne tropper

10/05/2022

Mathias Busekist

Russiske militærchefer har hævdet, at russiske soldater ved et uheld brugte flammekastere på egne tropper.

Mest læste i dag

Siden Vladimir Putin først sendte sine mænd ind i Ukraine den 24. februar, har det mere og mere lignet, at Kreml-overhovedet har overvurderet sit militærs kapacitet.

Søndag den 8. maj påstod Ukraines 97. infanteribataljon i Zaporizhzhia-provinsen, at en gruppe russiske besættere ved en fejltagelse brændte medlemmer af deres egen hær ved hjælp af en "tung Zantsepek-flammekaster".

Lederne af 97. infanteribataljon tog til Facebook for at udtrykke gruppens "tilfredshed" med handlingerne.

"Ledelsen af 97. infanteribataljon udtrykker sin tilfredshed med de russiske besætters handlinger, som i dag ved hjælp af den tunge Zantsepek-flammekaster i Zaporizhzhia-området brugte den mod deres og rent faktisk brændte de racistiske besættere fra ukrainsk jord," skriver de og tilføjer:

"Sådanne handlinger bliver positivt modtaget og støttet på alle måder af det ukrainske militære."

Der er blevet rapporteret om brug af TOS-1-raketter og termobariske flammekastere i forbindelse med hændelsen, men det er uklart, hvor mange kvæstede eller dræbte der er tale om, da Rusland endnu ikke har taget stilling til beskyldningerne.

Men ifølge Zaporizhzhia Military Administration har russiske soldater ødelagt deres egne køretøjer i en forsøgsindsats på at undgå at skulle kæmpe i Putins "særlige militære operation".

"Ifølge lokale beboere har de russiske tropper beskudt deres egne køretøjer for at undgå at kæmpe på frontlinjen. De gav skylden for beskydningen til ukrainske modstandskæmpere i det midlertidigt besatte område Zaporizhzhia," skriver organisationen på Telegram.

Russiske tropper er tidligere blevet rapporteret som værende desorienterede og forvirrede over, hvem de skulle angribe, og en soldat har overgivet sig til gengæld for penge og ukrainsk statsborgerskab.

Tilfangetagne soldater er blevet fanget på kamera, hvor de græder af frygt for at blive sendt hjem og hævder, at de vil være "døde", hvis de vender tilbage, hvor de vil blive betragtet som en fiasko.

På trods af nogle russiske soldaters modvilje mod at kæmpe og vende sig mod Kreml har Sir James Everard, tidligere stedfortrædende øverstbefalende for NATO's allierede styrker, advaret om, at en sådan modstand kan få Putin til at "optrappe" invasionen.

Everard siger til The Mirror, at Putin måske vil sende mere end 600.000 tropper til Ukraine, eller endda overveje at bruge atomvåben i sine næste skridt.

"Der, hvor Putin har en fordel i forhold til Vesten , er, at han har en familie af atomvåben. Fra de meget små til de, der kan ødelægge storbyer. I Storbritannien har vi byødelæggerne, men ikke de små. Måske er nukleare eskaleringer ikke så store for Putin, som vi ser det. Men selvfølgelig ville det være forfærdeligt."