Sukkerfrie produkter er overalt, og mange indeholder erythritol, som er et populært sødemiddel, der bruges i sodavand, proteinbarer og endda tandpasta.
De indeholder næsten ingen kalorier, giver ikke blodsukkerstigning og passer perfekt til keto-diæter. Men måske er de ikke helt så harmløse alligevel.
En ny undersøgelse fra University of Colorado Boulder afslører, at erythritol kan påvirke blodkarrene i hjernen og øge risikoen for slagtilfælde.
"Vores studie føjer sig til den voksende evidens for, at ikke-næringsgivende sødemidler, som ellers betragtes som sikre, muligvis ikke er uden bivirkninger," siger professor Christopher DeSouza ifølge Earth.com
Hvad er erythritol?
Erythritol er et sukkeralkohol, der findes naturligt i nogle frugter, men typisk fremstilles fra majs eller hvedestivelse. Det smager sødt som sukker, men har næsten ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret - derfor er det populært blandt diabetikere og keto-tilhængere.
Modsat andre sukkeralkoholer giver erythritol sjældent maveproblemer, fordi kroppen optager det, før det når tyktarmen. Men nyere forskning har skabt bekymring for, om høje niveauer i blodet øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Skadelige effekter på hjerneceller
I laboratoriet blev blodkarceller fra hjernen udsat for erythritol i tre timer, hvilket svarer til mængden i én sukkerfri drik. Resultatet var, at cellerne blev stressede og oversvømmet af frie radikaler, som skader DNA og proteiner. De forsøgte at forsvare sig med antioxidanter, men det var ikke nok.
Erythritol forstyrrede også produktionen af nitrogenoxid, der er et stof, der får blodkar til at slappe af. Der blev produceret 20 procent mindre, hvilket kan føre til strammere blodkar, hvilket ikke ligefrem er ideelt, og især ikke i hjernen.
Samtidig steg produktionen af endothelin-1 med 30 procent. Det er et protein, der får blodkar til at trække sig sammen. Det forværrer risikoen for nedsat blodgennemstrømning og blodpropper.
Blodpropper bliver sværere at nedbryde
Normalt hjælper kroppen med at opløse unødvendige blodpropper med stoffet t-PA. Men celler, der var blevet udsat for erythritol, reagerede ikke som de skulle, og producerede ikke mere t-PA. Risikoen for blodpropper steg.
En tidligere undersøgelse med over 4.000 deltagere viste, at høje niveauer af erythritol i blodet var forbundet med flere slagtilfælde og hjerteanfald over tre år - uanset køn og helbredstilstand.
DeSouza og hans team påviste, at erythritol i almindelige mængder - som i én drik - kan skade blodkarceller i hjernen. Mange mennesker drikker flere sukkerfri produkter om dagen, og erythritol kan krydse over til hjernen.
"Vi anbefaler, at man holder øje med sit forbrug af denne type sødemiddel," siger DeSouza, der stod bag studiet, der er offentliggjort i Journal of Applied Physiology.