En tur ned ad supermarkedets slikhylder er blevet en dyr fornøjelse.
Prisen på chokolade er steget med over 50 procent siden 2021, og det har nu fået Venstre til at foreslå en afskaffelse af chokoladeafgiften, der hvert år sender omkring 2,5 milliarder kroner i statskassen. Det fortæller DR.
Forslaget handler ifølge partiet både om at lette presset på forbrugerne og hjælpe danske producenter, der har oplevet nedskæringer og ændringer i sortimentet som følge af de høje priser.
Venstre mener, at en fjernet afgift kun vil få danskerne til at spise “marginalt” mere chokolade, mens lavere priser samtidig kan give plads i budgettet til at købe frugt og grønt.
Men ikke alle i regeringen er enige. Moderaterne vil hellere bruge pengene på at halvere momsen på frugt og grønt, fordi det vil gavne folkesundheden mere. Socialdemokratiets skatteminister kalder forslaget “sympatisk”, men understreger, at der skal findes finansiering.
Professor i human ernæring på Københavns Universitet Inge Tetens advarer dog imod at gøre chokolade billigere: "Ser vi på indholdet i den chokolade, særligt den lyse, man køber i supermarkederne, så er der et højt indhold af sukker og mættet fedt. For meget af dette i kosten over en længere periode kan være en medvirkende årsag til overvægt, svær overvægt, risiko for hjertekarsygdomme og diabetes."
DTU Fødevareinstituttet anslår, at danskerne allerede køber næsten seks kilo chokolade om året. Hvis afgiften fjernes, frygter eksperter, at forbruget vil stige yderligere – og det kan få konsekvenser for sundheden.