Haveejere får klar besked: Derfor må du ikke fjerne mælkebøtterne

Af: Alberte B. C.

|

17/06/2025

Have
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Derfor skal mælkebøtterne have lov at gro.

Lige nu læser andre også

Gule blomster myldrer frem i haver landet over – og det frister måske at gribe skuffejernet og fjerne dem én for én.

Men du bør faktisk tænke dig godt om, før du hiver mælkebøtterne op med rode.

For de farverige “ukrudtsplager” gemmer på et overraskende potentiale.

Flere danske haveentusiaster og eksperter opfordrer nu til at se mælkebøtten som en ressource i stedet for en fjende.

Planterne kan nemlig bruges direkte i madlavningen – og ikke bare som pynt.

Mælkebøttefrikadeller og meget mere

Mælkebøtteblade kan erstatte rucola, mens de gule blomster kan blive til kreative retter som frikadeller.

Filosof og forfatter Kristine Fenger er én af dem, der har taget mælkebøtterne til sig i køkkenet.

"Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: 'Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!'. Det er sjovt, når det kan lykkes," siger hun ifølge Senior News.

Projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen fortæller, at mælkebøtter, sammen med skvalderkål og brændenælder, er blandt de mest oplagte ukrudtsplanter til maden.

Han anbefaler at bruge blomsterne, bladene – og i nogle tilfælde rødderne – men kun de friske og rene dele.

Det er vigtigt at skylle grundigt og undgå at plukke tæt ved trafikerede veje.

I lande som Italien og Frankrig er det helt normalt at servere stegte brændenælder med hvidløg og olivenolie.

Og herhjemme vinder de vilde planter også frem i flere køkkener.

Så før du smider mælkebøtterne på komposten, så tænk i nye baner.

De kan blive til både frikadeller, salater og urtesalt – og måske give haven et nyt formål.

Anbefalet til dig