Umut Sakarya raser: "Det er frækt"

Af: Mie M.B

|

02/05/2025

Kendte
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
En tilbagevendende tendens på restauranterne har fået den kendte kok til tasterne

Lige nu læser andre også

Det er en situation, de fleste kender: Du har lige afsluttet en middag på restaurant, og når regningen skal betales, møder du kortterminalens spørgsmål. Ikke om du vil give drikkepenge – men hvor meget. For kok og restauratør Umut Sakarya er nok nu nok. Ifølge ham er drikkepenge i Danmark gået fra at være en venlig gestus til et næsten uundgåeligt krav. Det fortæller Avisen Danmark.

Særligt kritiserer han steder, hvor drikkepenge – ofte 10 eller 15 procent – automatisk bliver tilføjet beløbet, som man som gæst aktivt skal fjerne, før betalingen kan gennemføres. Den praksis kalder han direkte “frækt” og udtrykker i et opslag på Facebook sin utilfredshed med, at restaurantgæster bliver presset frem for inviteret til at belønne god service.

Ifølge Sakarya bør drikkepenge være en valgfri tak, ikke en forventning pakket ind i teknik. Han opfordrer branchen til at genoverveje, om drikkepengekultur i det hele taget passer ind i den danske model, hvor lønmodtagere er sikret overenskomstmæssig betaling – i modsætning til eksempelvis USA.

Det er ikke første gang, Umut stikker til normerne i restaurantbranchen. Tidligere i år satte han spørgsmålstegn ved, hvorfor gæster brokker sig over at skulle betale for et glas vand.

Han sammenlignede det med prisen på plastikposer i supermarkedet og mente, at vi ofte glemmer den service og udgift, der ligger bag de små detaljer.

Anbefalet til dig