En læge og forsker inden for sund aldring, som hævder at have reduceret sin biologiske alder med omkring 15 år, har delt den morgenmad, der hjælper ham med at undgå blodsukkerstigninger.
"Den værst tænkelige morgenmad er en skål med morgenmadsprodukter og et glas appelsinjuice - for det er reelt set sukker, sukker, sukker," siger Dr. Eric Verdin, administrerende direktør og præsident for Buck Institute for Research on Aging, ifølge Business Insider.
Et højt blodsukkerniveau forbindes med metaboliske sygdomme som type 2-diabetes, og nogle eksperter i lang levetid mener, at tilsat sukker spiller en rolle i aldringsprocessen.
Verdin er 68 år gammel, men efter at have 'optimeret' sit helbred i løbet af det sidste årti gennem kost- og livsstilsændringer, siger han, at hans 'biologiske alder' er meget lavere. Dette har han udtalt med afsæt i en række forskellige epigenetiske blodprøver.
Der findes dog ingen universel enighed om, hvordan man præcist definerer eller måler biologisk alder. Verdin bruger tests som GlycanAge og SuPar, der måler aldring ud fra inflammationsmarkører.
Han bruger også moderne teknologi som armbåndet Whoop til at overvåge blodtryk og kolesterol og tilpasser sin livsstil derefter.
Ifølge sine resultater mener Verdin, at kosten har stor betydning for levetiden. Han følger en middelhavsinspireret kost med masser af friske grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn og magre proteiner og undgår stærkt forarbejdede fødevarer.
"Når man ser på befolkninger, der følger denne type kost, så er det virkelig dem, der er sunde," siger han.
Hvorfor en sød morgenmad er dårlig for lang levetid
"Morgenmad bør være salt - altså ingen wienerbrød, ingen appelsinjuice, ingen frugtyoghurt," siger Verdin.
At spise et måltid med meget sukker eller mange kulhydrater på tom mave kan få dit blodsukker til at stige kraftigt, siger han.
"Det sætter gang i en hel dags rutsjebanetur med blodsukkeret," siger han og understreger, at det betyder, at du sandsynligvis vil opleve energidyk og cravings i løbet af dagen.
En stigning i blodsukkeret efter kulhydratindtag er naturligt og ikke nødvendigvis et problem. Men et kronisk højt blodsukkerniveau kan over tid øge betændelsestilstanden i kroppen, fremme aldring og øge risikoen for kroniske sygdomme.
Start dagen med fibre, protein og sunde fedtstoffer
Verdin spiser typisk æg, avocado og laks (enten røget eller tilberedt) med fuldkornsbrød til morgenmad. Han er ikke så kræsen med, hvordan æggene tilberedes, men foretrækker olivenolie frem for smør.
"Hvis man helst undgår olie, er hårdkogte æg den bedste metode," siger han.
Æg og laks indeholder begge sunde fedtstoffer og proteiner, der hjælper med at holde dig mæt i længere tid. Fuldkornsbrød og avocado tilfører fibre, som er vigtige for fordøjelsen, fordi de nærer de 'gode' bakterier i tarmen.