Regelmæssigt indtag af alkohol kan føre til mere end bare tømmermænd, da det faktisk også kan gøre skade på din kognitive sundhed. Ny forskning antyder endda, at et højt indtag af alkohol kan øge risikoen for demens.
Blandt de studier, der fremhæver denne sammenhæng, er en fagfællebedømt undersøgelse fra 2023 fra Atrium Health. Forskerne brugte en såkaldt 'kronisk drikke-model', hvor mus i en periode på 10 uger fik mulighed for at vælge mellem vand eller alkohol.
Holdet af amerikanske forskere var særligt interesseret i at undersøge, hvordan alkoholindtag kunne være relateret til udviklingen af Alzheimers sygdom - den mest almindelige form for demens, som står for mellem 60 og 80 procent af alle tilfælde.
Analysen viste, at selv beskedne mængder alkohol var nok til at fremskynde hjerneatrofi. Det er en tilstand, der beskriver skrumpning og tab af hjernevæv, kombineret med en stigning i mængden af amyloidplak - giftige proteiner, der forbindes med Alzheimers.
"Disse resultater tyder på, at alkohol kan fremskynde den patologiske proces bag Alzheimers i de tidlige stadier," sagde lektor Shannon Macauley fra Wake Forest University School of Medicine.
"Disse prækliniske fund viser, at selv moderat alkoholforbrug kan medføre hjerneskade. Alkoholindtagelse kan være en modificerbar risikofaktor for Alzheimers og demens."
Ikke kun mus - også mennesker
Vigtigst er det, at disse resultater ikke kun gælder for mus. I 2024 rangerede forskere ved Oxford University alkohol som en af de største syndere i forhold til forringet kognitiv sundhed og øget risiko for Alzheimers.
Forskerholdet analyserede hjernescanninger fra 40.000 personer for at komme frem til denne konklusion.
"Vi ved, at en række specifikke hjerneområder nedbrydes tidligere med alderen, og i dette nye studie har vi vist, at netop disse dele af hjernen er mest sårbare over for diabetes, luftforurening fra trafik - som i stigende grad spiller en rolle i demensudvikling - og alkohol, blandt alle de almindelige risikofaktorer for demens," sagde professor Gwenaëlle Douaud, som ledede undersøgelsen.
"Vi har desuden opdaget, at flere genetiske variationer påvirker dette hjernenetværk - og at disse gener også er impliceret i hjertesygdomme, skizofreni, Alzheimers og Parkinsons sygdom, samt med to antigener fra et lidt kendt blodtypesystem, det såkaldte XG-antigensystem - en helt ny og uventet opdagelse."
Hvad siger sundhedsmyndighederne?
Ifølge gældende retningslinjer fra de britiske sundhedsmyndigheder, bør man ifølge mediet SurreyLive ikke drikke mere end 14 genstande om ugen, som kan være fordelt på tre eller flere dage. Det svarer til cirka seks mellemstore glas vin eller seks øl med 4 procent alkohol, ifølge NHS.
"En genstand er en enkel måde at udtrykke mængden af ren alkohol i en drink. Én genstand svarer til 10 ml eller 8 gram ren alkohol, hvilket omtrent er den mængde, en gennemsnitlig voksen kan forbrænde i timen," lyder det.
"Det betyder, at der i teorien ikke burde være nogen alkohol tilbage i blodet efter en time - men dette varierer fra person til person. Antallet af genstande afhænger af både drikkens størrelse og alkoholstyrke."
"For eksempel indeholder en pint stærk øl tre genstande, mens samme mængde øl med lavere alkoholstyrke kun indeholder lidt over to genstande. At kende dine genstande hjælper dig med at holde styr på dit alkoholindtag."