Når du står og overvejer, hvad der skal på tallerkenen i aften, kan det valg faktisk være med til at bestemme, hvor mange gode år du får.
Et internationalt studie dækker nu et bemærkelsesværdigt mønster – og Danmark er med i opgørelsen.
I forskningen, der spænder over hele 101 lande og knap 60 år, har eksperter fra The University of Sydney sammenlignet kost og levealder på tværs af kulturer.
Konklusionen er klar: Jo mere grønt på tallerkenen, jo længere og sundere liv.
Lav nemme og sunde hverdagsretter med en effektiv foodprocessor til grøntsager og planteprotein
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Det er planteproteiner som kikærter, linser og tofu, der er de store vindere i opgørelsen.
Landene med højt forbrug af disse ingredienser har markant højere gennemsnitlig levealder end dem, hvor kød dominerer måltiderne.
Det gælder blandt andet lande som Pakistan og Indonesien, hvorimod kødglade nationer som USA, Argentina og Sverige – og dermed også Danmark – ligger i den tungere ende.
Lektor i aldringsforskning Morten Scheibye-Knudsen er imponeret over studiets omfang.
"De observerer, at de lande, hvor der er et større indtag af plantebaseret kost, generelt er sundere. Det stemmer godt overens med vores foregående vide omkring de her sammenhænge, men er lavet på et højere plan, end vi har set tidligere," siger han til TV 2.
Studiet bakker op om de danske kostråd og advarsler fra Kræftens Bekæmpelse om at skære ned på forarbejdet kød som bacon og pølser.
Særligt rødt og saltet kød placerer sig som de værste syndere, mens fisk fremhæves som et sundt alternativ.