Solceller er meget populære, men de har et problem: De færreste kender til det

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kender du solcellernes hemmelighed?

Lige nu læser andre også

Solceller virker næsten magisk.

De fanger solens stråler og forvandler dem til strøm, som vi kan bruge i alt fra espressomaskiner til elbiler - og så sparer vi ovenikøbet penge imens.

Magien har dog sine begrænsninger.

Når mørket falder på, og strømmen går, som det skete forleden i dele af Portugal, Spanien og Frankrig, så viser det sig, at solcellerne ikke nødvendigvis er de redningsmænd, man kunne håbe på.

Sådan skriver mediet Executive Digest.

Mange boliger med solceller oplevede nemlig, at deres systemer ikke virkede under afbrydelsen.

Det skyldes, at de fleste anlæg er koblet direkte på elnettet. Netop den forbindelse bliver deres akilleshæl, når krisen rammer.

For hvis nettet fejler, lukker de tilkoblede invertere med det samme. Det er nemlig en sikkerhedsforanstaltning, så teknikere ikke risikerer at få stød, mens de forsøger at udbedre fejlen.

Så hvorfor nytter det ikke noget at have sit eget lille solkraftværk på taget i sådanne situationer? Det handler i høj grad om udstyret.

For at et solcelleanlæg skal kunne fungere uafhængigt af elnettet, kræver det en hybrid inverter, som egentlig er en form for kontroltårn, der styrer energien i huset og gør det muligt at koble fra nettet.

Derudover skal der også være batterier - helst af litiumtypen - der kan lagre strømmen til senere brug. Uden batterier og den rette teknologi risikerer man altså at sidde i mørke med sol på taget.

Der findes dog alternativer.

Eksterne batterier, hånddrevne lommelygter, bærbare generatorer og powerbanks er små livliner i tilfælde af strømafbrydelser. De redder ikke fryserens indhold, men de kan holde telefonen kørende og radioen tændt.

Anbefalet til dig