Læge sortliter uventet fødevare: Kan føre til øget risiko for kroniske sygdomme og kræft

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En meget udbredt fødevare er blevet sortlistet af en læge, da den kan føre til kroniske sygdomme og kræft.

Lige nu læser andre også

Dr. Neelendu Dey, der er gastroenterolog ved Fred Hutchinson Cancer Center, advarer mod proteinbarer, som ofte opfattes som sunde, men i virkeligheden er rige på skadelige tilsætningsstoffer.

Disse ultraprocesserede fødevarer er forbundet med en øget risiko for kroniske sygdomme og kræft, herunder særligt tyktarmskræft. Det skriver Top Santé.

Dr. Dey, der både er gastroenterolog og forsker ved Fred Hutchinson Cancer Center i Seattle, har for nylig forklaret sammenhængen mellem kost, tarmmikrobiota og tyktarmskræft.

I et interview med Business Insider deler han sine råd til bedre tarmhelbred og advarer specifikt mod proteinbarer. Selvom disse snacks har et 'sundt' image, er det ifølge ham vildledende. Det primære problem er deres indhold af tilsætningsstoffer, sukker og teksturmidler, som er skadelige for helbredet.

Proteinbarer hører til kategorien ultraprocesserede fødevarer. Disse produkter er blevet kædet sammen med en højere risiko for kroniske sygdomme som overvægt, diabetes og hjerte-kar-sygdomme samt kræft.

Fremmer inflammation, der er involveret i tyktarmskræft

Dr. Dey undgår så vidt muligt at spise ultraprocesserede proteinbarer. De markedsføres af producenterne for deres praktiske format og høje proteinindhold, som ofte forbindes med sundhed og sport.

Men lægen understreger, at produkter, der består af ingredienser, man ikke finder i et almindeligt køkken, og som indeholder tilsætningsstoffer, sukker og teksturmidler, ikke er gode for kroppen.

"Når jeg kan styre det, gør jeg det naturligvis. Har jeg tid, spiser jeg hellere et æble end en forarbejdet bar, der indeholder æble," siger han.

Sammenhængen mellem ultraprocesserede fødevarer og kræftrisiko er tidligere dokumenteret i flere undersøgelser, herunder fra Nutrinet Santé og Det Internationale Kræftforskningscenter (IARC).

I en amerikansk undersøgelse beskrev forskere, hvordan kronisk betændelsestilstand, fremmet af indtag af ultraproducerede fødevarer, kan føre til tumorudvikling. Resultaterne er offentliggjort i Gut og viser, at det er ved at nære betændelsen, at denne type kost kan være involveret i udviklingen og progressionen af tyktarmskræft.

Sat­s på fibre for at forebygge risiko

Dr. Dey fremhæver vigtigheden af fiberindtag i en balanceret kost. Det er vigtigt for at forebygge tyktarmskræft, men også for det generelle tarmhelbred. Ifølge ham 'er der solid dokumentation for, at fibre gavner tarmens sundhed på lang sigt'.

Fibre findes i blandt andet frugt og grønt, bælgfrugter, frø og fuldkornsprodukter. De anses for at hjælpe tarmmikrobiotaen med at trives bedst muligt, og jo flere forskellige fiberkilder, desto større bakteriel mangfoldighed opnås. Derudover anbefaler han at dyrke motion.

"Motion har store fordele for tarmens sundhed," understreger han.

Fysisk aktivitet fremmer tarmbevægelserne og fremskynder passagen, hvilket reducerer tyktarmens eksponering for forskellige toksiner.

Anbefalet til dig