Omtrent 60 procent af alle fødevarer indeholder palmeolie. Denne olie er havnet i modvind af to grunde: den siges at være usund og dårlig for miljøet. Men hvad er der op og ned i den påstand?
Palmeolie er en vegetabilsk olie, der udvindes fra frugten på oliepalmer. Den bruges flittigt i forarbejdede fødevarer som kiks, ketchup, margarine og snacks, da den er billig og giver produkterne en lang holdbarhed. Olien har i sig selv ingen smag.
Ugunstige helbredseffekter
Den belgiske læge Staf Hendrickx har tidligere udtalt sig til det hollandske medie Metro, hvor han har sat ord på ultraforarbejdede fødevarer og den usunde fødevareindustri:
"Produktionen af palmeolie er eksploderet, men det er en usund, mættet fedtsyre, som gennemgår en række kemiske processer som blegning og fortykkelse. Og ja, det er usundt. Der er palmeolie i stort set alt, vi spiser i dag," sagde han.
Ifølge det hollandske Voedingscentrum indeholder palmolie mere mættet fedt end mange andre olier. Mættet fedt er kendt for sine negative sundhedseffekter, da det øger LDL-kolesterolet og dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
På grund af det høje indhold af mættet fedt er palmeolie ikke en del af de anbefalede fødevarer i den hollandske Schijf van Vijf (madpyramiden). Dog kan en fødevare, der indeholder palmeolie, godt indgå i en sund kost, da det afhænger af typen af fødevare og mængden af palmeolie.
Kort sagt, så kan palmeolie sagtens indgå i små mængder i en varieret kost, men det er en god idé at begrænse produkter med meget palmeolie. Det gør sig især gældende, hvis de ikke er en del af de officielle kostråd.
Dårligt for miljøet?
Palmeolie kritiseres ofte for at være skadelig for miljøet. Men billedet er mere nuanceret. Heske Verburg, direktør for organisationen Solidaridad, forklarede i et interview på NPO Radio 1, at der ganske vist bliver fældet skov til plantagerne, hvilket har konsekvenser for biodiversiteten.
"Det er en ekstremt produktiv og effektiv afgrøde," påpegede hun dog også.
"40 procent af al vegetabilsk olie, der bruges i verden, er palmeolie, og den dyrkes kun på 6 procent af den tilgængelige landbrugsjord. Sammenlignet med andre olier har den altså et langt mindre miljømæssigt fodaftryk."
"Problemet med afskovning skyldes ikke palmeolie i sig selv, men den stigende efterspørgsel på vegetabilske olier i produkter som makeup, kiks og snacks. Fordelen ved palmeolie er det høje udbytte pr. hektar sammenlignet med andre olier. Derfor er det ikke nødvendigvis en løsning at skifte til andre (tropiske) olier," bekræfter Voedingscentrum.