Guleroden er en af de syv fødevarer, men der findes flere andre muligheder, som kan gøre en stor forskel. Herunder bliver du præsenteret for nogle af de fødevarer, der forbedrer synet og beskytter dine øjne.
Du har sikkert hørt, at gulerødder er gode for øjnene. Men det er ikke den eneste fødevare, der kan gavne synet. Find ud af, hvad du bør spise oftere for at opnå endnu større fordele.
Kiran Kukreja er diætist og har i et interview med mediet Only My Health delt nogle af de fødevarer, du bør tilføje til din kost for at forbedre dit syn og øjnenes sundhed.
"Med den tid, vi bruger foran skærme, og miljøfaktorer som forurening og blåt lys, der påvirker øjnene, er det vigtigere end nogensinde før at fokusere på kosten for at forbedre synet," forklarer eksperten.
Gulerødder
"Gulerødder er en af de vigtigste fødevarer for øjensundheden - og med god grund. De indeholder store mængder betacaroten, en form for A-vitamin, som hjælper med den normale funktion af nethinden og andre dele af øjet," siger Kukreja.
De kan spises rå, kogte eller dampede og er et godt supplement til salater, supper og meget mere.
Grønbladede grøntsager
"Kål og spinat er rige på to typer antioxidanter, der filtrerer skadelige blå lysbølger. De findes i nethinden, hvor de beskytter og støtter sunde celler," fortæller eksperten.
Æg
"Æg indeholder lutein, zeaxanthin, zink og E-vitamin - essentielle antioxidanter for øjnene. De fleste af disse næringsstoffer findes i blommen. Zink hjælper med at holde nethinden sund og kan muligvis forbedre nattesynet," afslører Kukreja.
Citrusfrugter
"Appelsiner, citroner, limefrugter og grapefrugter er rige på C-vitamin, som er en stærk antioxidant, der kan forsinke udviklingen af grå stær. C-vitamin styrker blodkarrene i øjnene og hjælper med at bekæmpe inflammation," lyder det fra Kukreja.
Fede fisk
"Fisk som laks, makrel, sardiner og tun er rige på omega-3-fedtsyrer, som beskytter den yderste fedtholdige tårefilm i øjet. Denne film holder øjnene fugtige og komfortable," lyder det.
Sød kartoffel og græskar
"Disse gule/orange fødevarer er også rige på betacaroten - ligesom gulerødder. De indeholder også meget E-vitamin, en anden kraftig antioxidant, som kan fremme et godt syn. Søde kartofler er særligt gode til at forbedre nattesyn og forebygge øjenproblemer og infektioner," siger han.
Nødder og frø
Fødevarer med E-vitamin og omega-3 inkluderer mandler, valnødder, hørfrø og chiafrø. E-vitamin forebygger oxidativt stress i øjets celler forårsaget af frie radikaler, som kan føre til grå stær og synstab.
Øjenfarve kan afsløre noget om dit helbred
Uanset om du har mørke eller lyse øjne - blå, grå eller grønne - kan din øjenfarve indikere en øget risiko for visse helbredsproblemer.
Et studie fra Cleveland Clinic viste, at risikoen kan være 19 % højere for personer med blå øjne og 24 % højere for mænd med brune eller grønne øjne.
"Mennesker med mindre pigment i øjnene har ofte også mindre pigment i huden, hvilket øger risikoen for hudkræft. Studier har desuden vist, at personer med lyse irisfarver som blå eller grøn har en højere risiko for øjenmelanom end dem med mørkere nuancer," lyder det.
Ifølge en undersøgelse fra American Academy of Ophthalmology har personer med mørkere øjne større risiko for at udvikle grå stær end dem med lysere øjne.
"Det ekstra melanin i iris hos brunøjede personer kan føre til ophobning af varme i øjet - og det er forbundet med udviklingen af grå stær," lyder en mulig forklaring.