Undersøgelse viser: Du bør droppe at bruge bananer i smoothies

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er populært at bruge bananer i smoothies, men en undersøgelse viser, at du bør droppe det.

Lige nu læser andre også

Ny forskning viser, hvordan du kan maksimere de sundhedsmæssige fordele ved smoothies. Hvis du blender en smoothie for at booste din sundhed med flavanolrige bær, bør du måske undlade bananen. En ny undersøgelse antyder nemlig, at tilføjelsen af banan markant reducerer de fordele, du kan opnå.

I en undersøgelse offentliggjort i Food and Function testede forskere, hvordan enzymet polyfenoloxidase, der forekommer naturligt i mange frugter og grøntsager, påvirker kroppens evne til at optage flavanoler.

Dette enzym, som blandt andet er ansvarligt for, at frugt bliver brun, når det skæres, findes især i høje mængder i bananer.

Bananer reducerer optagelsen af flavanoler med 84 %

Undersøgelsen, som blev ledet af forskere fra University of California, Davis i samarbejde med University of Reading, fandt frem til, at tilføjelsen af banan til en bærsmoothie reducerede optagelsen af flavanoler med hele 84 procent.

Til sammenligning optog deltagere, der indtog en kapsel med flavanoler, langt flere af de gavnlige stoffer. Flavanoler er naturlige forbindelser, som understøtter både hjerte- og hjernefunktion.

The Academy of Nutrition and Dietetics anbefaler et dagligt indtag på 400 til 600 milligram. Et lavt indtag, især hos ældre, er blevet forbundet med kognitiv tilbagegang og dårligere kredsløbsfunktion.

"Hvis du ikke får nok flavanoler, kan det påvirke dit kredsløb negativt. Hos ældre er manglen også forbundet med kognitiv forringelse," forklarer professor Gunter Kuhnle fra University of Reading.

"Så det er tydeligt, at vi har brug for dem - spørgsmålet er bare, hvordan vi bedst optager dem gennem mad og drikke."

Tilberedning påvirker næringsindholdet i smoothies

Leder af studiet, Javier Ottaviani, som er forsker ved Mars Inc. og tilknyttet University of California, Davis, udtaler: "Vi ønskede at forstå, hvordan en almindelig ingrediens som banan i en smoothie påvirker kroppens evne til at optage flavanoler."

"Smoothies er populære måder at få frugt og grønt ind i dagligdagen. Men vi blev overraskede over, at bare én banan havde nok polyfenoloxidase til at nedbryde størstedelen af de flavanoler, der findes i bærrene," tilføjer Kuhnle.

"Bananer bør måske udelades fra smoothien om morgenen, hvis målet er at øge flavanolindtaget - men de er stadig sunde frugter og kan spille en vigtig rolle i en balanceret kost."

Hvilke frugter er bedst til flavanoler?

Flavanoler findes især i æbler, pærer, blåbær, brombær, druer og kakao, der alle er populære ingredienser til smoothies. Men er det overhovedet effektivt at indtage dem via smoothies?

I undersøgelsen fik deltagerne enten en smoothie med banan og bær, en smoothie med kun bær, eller en flavanol-kapsel. Forskerne analyserede derefter blod- og urinprøver for at se, hvor meget af flavanolerne der faktisk blev optaget i kroppen.

Resultaterne viste, at både mængden af flavanoler i smoothien og mængden, kroppen optog, var markant lavere, når der var banan i blandingen.

"Vi ved stadig alt for lidt om, hvordan fødevarer og næringsstoffer interagerer, selvom det kan have stor betydning for, hvor godt kroppen optager dem," siger Kuhnle.

"Her kunne vi vise, at flavanoloptagelsen kunne variere femdoblet alt efter fødevarekombinationen. Bananer giver en lækker tekstur i smoothies, men de kan altså mindske flavanoloptagelsen."

"Hvis du vil øge dit flavanolindtag via smoothies, bør du kombinere flavanolrige frugter som bær med ingredienser, der har lav polyfenoloxidase-aktivitet, såsom ananas, appelsiner, mango eller yoghurt," anbefaler forskerne.

Anbefalet til dig