Køber du indimellem fiskefrikadeller fra mærket ’Havet’s? Så bør du læse med her.
Firmaet bag, Jeka Fish, har nemlig købt russiske fisk i stor stil - selv efter krigen i Ukraine startede.
Ekstra Bladet og Danwatch afslørede sidste år, at Jeka Fish, som Karsten Ree og hans tre sønner i øvrigt ejer 20 procent af, har købt fisk for over 100 millioner kroner fra den russiske oligark Vitaly Orlov.
Han ejer Norebo Group og har angiveligt tætte forbindelser til Putins inderkreds.
Lav dine egne fiskefrikadeller med en foodprocessor – nem, hurtig og frisk mad uden kompromis
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




EU slår ned
De kontroversielle omstændigheder har fået EU til at reagere med nye sanktioner.
Af EU beskrives Norebo Group først og fremmest som en del af en russisk statsstøttet overvågningskampagne, der har gennemført spionagemissioner og sabotage mod kritisk infrastruktur, herunder undersøiske kabler.
Det skriver Ekstra Bladet.
Ifølge forordningen har Norebos fiskefartøjer udvist 'bevægelsesmønstre svarende til ondsindede hensigter', blandt andet ved gentagen tilstedeværelse nær militærområder og ophold uden formål.
EU fremhæver, at skibene er udstyret med teknologi, som kan anvendes til efterretningsformål, hvorfor sanktionerne er omfattende.
Alle Norebos aktiver i EU skal nu indefryses, og som om det ikke var nok, må virksomheder eller privatpersoner ikke længere stille økonomiske midler til rådighed for koncernen.
Tavshed fra Ree-familien
Karsten Ree og sønnerne Christian, William og Oliver har ikke kommenteret EU-sanktionerne. Heller ikke Jeka Fish’ direktør, Halldor Arnarson, har sat ord på endnu.
Tilbage i december satte han ellers to streger under, at alle regler blev overholdt:
"Vi køber fisk fra russiske fiskerivirksomheder, der – ligesom andre virksomheder i vores branche – er en integreret del af den globale forsyningskæde indenfor fødevareindustrien. Vi handler inden for de rammer, som er politisk bestemt, og vi følger alle sanktioner," lød meldingen.
Spørgsmålet er, om det stadig gælder. For med EU’s nye tiltag er det ikke længere muligt at dække sig ind under globale markedsvilkår. Karsten Ree står nu i centrum af en sag, hvor forretning og politik for alvor er filtret ind i hinanden.