Juli er den travleste rejsemåned, hvor fly, toge, metroer og færger sommer af mennesker på vej i sommerhus, på festival eller til varmere himmelstrøg.
Sidste år tog 42 procent af danskerne på sommerferie i udlandet, men ikke alle rejser afsted helt raske.
"Mange tænker måske, at en forkølelse er harmløs, men i tætpakkede flykabiner eller togkupéer kan én syg person smitte rigtig mange andre. Det gælder især, når man hoster, nyser eller rører ved fælles kontaktflader," siger Maria Brix Balle, der er biolog og hygiejneekspert i hygiejnevirksomheden Initial, ifølge en pressemeddelelse, som Nyheder24 har fået tilsendt.
Kvinder og unge rejser oftere syge
Især kvinder (42 procent) og danskere topper listen over dem, der rejser syge.
I Region Hovedstaden svarer næsten hver anden (49 procent), at de rejser med offentlig transport og fly på trods af at være syge.
"Det kan virke harmløst at tage afsted med lidt snue, men du kan smitte børn, ældre eller folk med svækket immunforsvar, som risikerer at blive alvorligt syge. Én enkelt passager kan i værste fald starte en smittekæde, der ødelægger ferien for mange," siger Maria Brix Balle fra hygiejnevirksomheden Initial.
Særlig offentlig transport som fly og tog er en høj risiko, da passagererne sidder tæt i flere timer, og ventilationen er ofte ikke god nok til at bremse smitten.
"Vi ser i stigende grad, at hensynet til andre kommer i anden række, når det kommer til sygdom og rejseadfærd. Det medfører en reel smitterisiko for raske passagerer, som blot ønsker at komme frem til deres destination. Det er problematisk, både i forhold til folkesundheden og danskernes ferie," siger Maria Brix Balle fra hygiejnevirksomheden Initial.