Tankerne har måske kredset om et liv i kunsten eller med næsen dybt begravet i fortidens mysterier, men drømmen kan få en brat opvågning, hvis lønsedlen er vigtigst.
Nye tal afslører nemlig, hvilke uddannelser og job der hverken sender folk hurtigt i arbejde eller giver mange penge mellem hænderne. Det fortæller Avisen Danmark.
Høj ledighed blandt nyuddannede
Statistik fra UddannelsesZOOM under Uddannelses- og Forskningsstyrelsen viser, at især klassisk arkæologi står sløjt til.
Her går næsten hver anden nyuddannet – præcis 47 procent – ledig efter endt uddannelse på Aarhus Universitet. Også billedkunstnere fra Det Jyske Kunstakademi har det svært med en ledighed på 44 procent.
Listen over høj ledighed fortsætter med filosofi på Syddansk Universitet (42 procent), engelsk fra Aalborg Universitet (39 procent) og oldtidskundskab – også på Syddansk – med ligeledes 39 procent uden job.
Bundløn blandt nyuddannede
Er det i stedet lønnen, der vægter tungest, så er billedkunstuddannelsen fra Det Kongelige Danske Kunstakademi ikke vejen frem.
Nyuddannede her må i gennemsnit nøjes med 13.700 kroner om måneden. Tæt efter følger komposition fra Det Jyske Musikkonservatorium med en månedsløn på 13.800 kroner og tonemester fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med 14.900 kroner.
Herefter ligger skibsassistenter fra Skoleskibet Georg Stage på 15.600 kroner og musikpædagogik fra musikkonservatorierne på gennemsnitligt 17.800 kroner.
Pointen gemt til sidst
For dem, der primært drives af økonomi, tegner der sig altså et klart billede: Visse fag skaber oplevelser, men ikke nødvendigvis økonomisk tryghed.
Tallene er fra december 2024 og giver et aktuelt indblik i, hvor drømmene risikerer at møde virkelighedens kolde fakta.