Hvis din lønseddel ikke lever op til dine forventninger, er du langt fra alene. En ny international undersøgelse viser, at lønnen er den mest afgørende faktor for danskernes jobvalg – og ofte også grunden til, at de siger op. Det fortæller TV 2.
Rekrutteringsbureauet Randstad har spurgt arbejdstagere i 34 lande, herunder Danmark, om hvad der egentlig får dem til at forlade jobbet. Over en tredjedel af de adspurgte danskere svarer, at de skiftede arbejde, fordi de fik et tilbud, de ikke kunne sige nej til. Og det handler primært om penge.
Henrik Lambrecht Lund, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, forklarer: "Løn er prisen for arbejdstagerens tid, så når man fastsætter løn, handler det samtidig om at få anerkendelse for bidrag på arbejdspladsen."
Undersøgelsen viser også, at mange ikke oplever, at deres nuværende arbejdsplads lever op til kravet om tilfredsstillende løn. Ifølge Randstads direktør Hans Henrik Davidsen er det et tegn på, at arbejdsstyrken kender sin værdi – og tør handle på det. Når arbejdsløsheden er lav, har medarbejderne nemlig overtaget.
Hjemmearbejde, som tidligere var en varm kartoffel under coronakrisen, fylder derimod overraskende lidt. Danskerne prioriterer ganske enkelt løn højere, og ifølge Lund kan det skyldes, at hjemmearbejde ikke er en reel mulighed for mange faggrupper – som eksempelvis sundhedspersonale.
Sammenlignet med resten af verden følger danskerne de globale tendenser. Løn er ikke bare et tal, men et symbol på værdi, anerkendelse og økonomisk sundhed.