Rekordstor udbredelse: Her skal du holde hunde og katte inden døre

13/07/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Der er rekordstor udbredelse af fugleinfluenza verden over.

Mest læste i dag

Siden 1996, hvor fugleinfluenza, H5N1, noterede sit første tilfælde, var der i årevis udelukkende tale om sæsonmæssige udbrud.

Men siden midten af 2021, er denne virus blevet mere farlig mht. smitten, viser studier om influenza i dyr ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Derfor opfordrer Europæiske Myndighed for Fødevaresikkerhed (EFSA )torsdag ejere af katte og hunde til at holde deres kæledyr i snor eller inden døre i de områder, hvor der er konstateret smitte.

Det er nemlig noteret et rekordstort antal fugleinfluenza verden over, herunder er 24 katte i Polen er testet positiv for sygdommen.

Derudover er også mennesker I sjældne tilfælde blevet ramt af den nogen gange dødelige virus, hvilket oftest sker efter at have været i kontakt med døde fugle.

Dog er virussen også blevet fundet i et stigende antal pattedyr.

"Det anbefales at undgå, at katte og hunde og generelt kødædende husdyr eksponeres for døde eller syge dyr," skriver EFSA i en erklæring ifølge B.T.

"Et muligt middel er at holde hunde i snor, og at katte holdes inden døre i områder, hvor det er blevet bekræftet, at der er en ekstensiv cirkulation af HPAI-virusser i vilde fugle," kommer det videre.

I de seneste uger er fem hunde og en kat blevet smittet i Italien med fugleinfluenza.

Anbefalet til dig