Et billede af Danmarks statsminister, der fremviser sin telefon, gik for nylig viralt på det sociale medie X.
Men billedet var ikke ægte – og det var budskabet bag det heller ikke.
Med hjælp fra kunstig intelligens havde ukendte bagmænd fabrikeret et billede af Mette Frederiksen, som blev brugt i en annonce for investeringssvindel, skriver SE og HØR.
I opslaget på X fremstod det, som om statsministeren anbefalede en bestemt investeringsplatform, der angiveligt kunne øge danskernes indkomst markant.
Annoncen nåede at blive vist over 3.000 gange, inden den blev fjernet.
Men inden da havde den allerede ledt brugere videre til en falsk nyhedsside, der lignede Berlingskes hjemmeside – komplet med falske citater og en ægte journalists navn.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) reagerer skarpt på misbruget af statsministerens identitet:
"Det er i sagens natur uacceptabelt, at der sidder mennesker, der manipulerer og misbruger andres identitet på internettet."
Ifølge ministeren risikerer den slags manipulation ikke bare at ramme enkeltpersoner – men at undergrave hele den demokratiske samtale.
Han understreger, at det i visse tilfælde kan være strafbart.
Svindelnummeret trækker tråde til et voksende problem, hvor kendte personer bruges i såkaldte deepfake-annoncer for at lokke borgere i fælder.
Også journalister blev trukket ind i denne sag uden deres vidende.
Justitsministeriet har ikke oplyst, hvilke konkrete tiltag der er i gang, men Hummelgaard lægger ansvaret tungt på tech-giganterne og deres moderation.
"Jeg har naturligvis en forventning om, at tech-giganterne lever op til deres ansvar og fjerner sådant indhold," siger han.