Tre mænd lavede dukke af Mette Frederiksen: Nu har de fået deres straf

13/03/2024

Nicolai Busekist

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Tre mænd lavede en dukke af Mette Frederiksen, som fik en masse fortid. Det har nu betydet, at de er blevet idømt en fængselsstraf.

Mest læste i dag

Tre mænd er blevet idømt 40 dages fængsel, da de er skyldige i at lave og ophænge en dukke med statsminister Mette Frederiksens ansigt. På denne dukke havde de monteret et skilt. Dukken blev brugt under en demonstration mod coronarestriktioner i januar 2021.

Det betyder, at Østre Landsret har ændret den som, som Retten på Frederiksberg afsagde i efteråret 2022. Her nåede man frem til, at de tre mænd skulle frifindes. Det skriver Ritzau.

Alle tre mænd blev anholdt i dagene efter en stor demonstration på Julius Thomsens Plads på Frederiksberg. Denne demonstration havde fokus på de coronarestriktioner, der var blevet indført af den daværende regering.

I denne forbindelse valgte de tre mænd at hænge en dukke op på en lygtepæl, som var dekoreret med et billede af statsminister Mette Frederiksens ansigt. På maven havde den et skilt, hvor der med store bogstaver stod følgende: 'Hun må og skal aflives'.

Oprindeligt blev de sigtet efter straffelovens bestemmelse om højforræderi, men dette blev ændret af en dommer. Derfor endte Anklagemyndigheden også med at droppe sigtelsen, hvorfor de i stedet blev tiltalt for trusler mod en person i offentligt embede.

I Retten på Frederiksberg blev en dommer og to domsmænd enige om, at der ikke var tale om trusler. Anklagemyndigheden opgav ikke sagen, men valgte at anke dommen. Specialanklager Kaare Linde ville have alle tre mænd idømt tre måneders ubetinget fængsel, men sådan gik det ikke.

"Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at landsretten er enig i, at der har været tale om en ytring, som er over grænsen for det tilladelige inden for ytringsfriheden," sagde han efter dommen ifølge Ritzau.

Ingen af de tre mænd skal afsone straffen, da de allerede har siddet varetægtsfængslet i otte uger. Dermed blev det vurderet, at de har udstået den idømte straf.

Østre Landsrets dom er endelig og kan ikke ankes, men det vil være muligt at søge om særlig tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret. For at kunne dette, skal det først godkendes af Procesbevillingsnævnet.

Anbefalet til dig