Det er helt centralt for kroppens sundhed at have styr på blodsukkeret.
Et forskerhold med base ved Universitetet i Bergen har netop undersøgt, om et særligt havrebrød beriget med betaglukaner, der findes naturligt i havre, byg oggær, kan bidrage til at forbedre blodsukkerkontrollen hos personer med forhøjet risiko for at udvikle type 2-diabetes.
Resultaterne tyder på, at det kræver mere end ét sundt tiltag i brødkurven for at opnå målbare helseeffekter.
Det skriver Forskning.no.
Betaglukaner er en type kostfibre, som tidligere studier har forbundet med en reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme og lavere kolesterol- og blodsukkerniveauer.
På den baggrund udviklede forskerne et særligt brød og bad 200 deltagere fra Norge, Sverige og Tyskland om at inkludere det i deres daglige kost i 16 uger.
Deltagerne havde fri adgang til brødet og kunne spise det i det omfang, de ønskede. Formålet var at efterligne almindelige madvaner og undersøge, om en realistisk kostændring kunne give sundhedsmæssige fordele.
Undersøgelsen viste dog ingen væsentlige forbedringer i hverken langtidsblodsukker, faste blodsukker, insulinniveau eller blodets fedtindhold.
Ifølge forsker Hanne Rosendahl-Riise opfyldte brødet de officielle krav til indholdet af betaglukan, men det samlede kostmønster hos deltagerne har sandsynligvis haft afgørende betydning for resultatet.
Tidligere undersøgelser, der har vist positive effekter af betaglukan, er typisk gennemført under mere kontrollerede forhold. I praksis er det vanskeligt at isolere effekten af en enkelt fødevare, når den indgår i et almindeligt og varieret kostindtag.
Rosendahl-Riise understreger, at funktionelle fødevarer som det testede havrebrød stadig kan have en rolle i en sund livsstil. For at opnå varige helbredsforbedringer kræves det dog, at kostændringer gennemføres i bredere forstand og vedligeholdes over tid. Det er ikke nok at udskifte ét produkt, hvis resten af kosten forbliver uændret.