Klokken nærmer sig 21.30.
Din yndlingsserie kører stadig på tv'et, og tanken om en hurtig snack melder sig.
Ifølge Poonam Desai, der er læge, kan det tage hårdt på både helbredet og søvnen, hvis du beslutter at bevæge dig ud i køkkenet efter noget at spise.
Sen mad kan nemlig forstyrre stofskiftet og give højere blodsukker morgenen efter.
Sådan skriver mediet Portal.
Efter klokken 19 stiger niveauet af søvnhormonet melatonin.
Når melatonin interagerer med insulin, opstår der en hormonel ubalance, som gør kroppen dårligere til at regulere blodsukker. Det kan fremme fedtlagring og forstyrre den naturlige overgang til hvile.
Søvnen bliver forstyrret
Når melatonin og insulin er i ubalance, forbliver kroppen vågen.
Puls og kropstemperatur er højere end normalt, og det bliver sværere at opnå den dybe søvn, der er afgørende for et højt energiniveau næste dag.
Hormoner som ghrelin, der øger appetitten, får et nøk opad, mens mæthedshormonet leptin falder. Samtidig kan forhøjede niveauer af stresshormonet kortisol føre til fedtophobning omkring maven.
God tommelfingerregel
Heldigvis findes der en simpel tommelfingerregel, som løser problemet.
Ifølge lægen bør du ikke indtage mad efter klokken 19 - og så bør alt være fint. Hun fremhæver, at mange oplever bedre søvn og lettere vægttab kort tid efter at have indført den gode vane.
Adrian Brown, der også er læge, fra University College London påpeger dog, at meget af forskningen viser sammenhænge, men ikke nødvendigvis en direkte forklaring.
Livsstil, kostvalg og aftenaktiviteter kan have lige så stor betydning som tidspunktet for det sidste måltid.
Forskning peger dog på, at måltider tilpasset kroppens døgnrytme fremmer bedre metaboliske resultater.