Mange forsøger at stoppe menstruation med viral trend: Eksperter er bekymret

Af: Liva Høyberg

|

23/05/2024

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lige nu går et særligt trick viralt. Det skulle eftersigende kunne stoppe 'perioden'

Mest læste i dag

Menstruation er en naturlig del af den kvindelige reproduktive cyklus og forekommer normalt én gang om måneden fra puberteten til overgangsalderen.

Men på trods af dets naturlighed, er menstruation for mange kvinder lig med: blodige trusser, oppustethed, cravings og mavekrampe.

Derfor har én særlig trend nu taget nettet med storm.

En såkaldt "menstruationsstoppende-trend" går nemlig viralt.

Det skriver Mirror

Formentlig er det nok ikke en overraskelse at et utal af influencers er blevet fristet til at prøve denne nye trend, som består i at kombinere gelepulver, citronsagt og en masse ibuprofen.

Det skulle eftersigende kunne udskyde menstruationen i en dag eller to.

Stor interesse på internettet

TikTokeren Alyssa Jeacoma er blandt dem, der har prøvet det, og hendes 'tutorial' har opnået imponerende 1,8 millioner visninger.

Hun var motiveret til at give det en chance, da hendes menstruation indtraf under en romantisk fødselsdagstur.

"Da jeg har min ph.d. i TikTok, har jeg lært, at man kan aflyse sin menstruation for en dag", fortalte hun sine 933.000 følgere. "... Du skal tage en halv pose Jell-O. De specificerede det ikke rigtigt, men jeg går ud fra, at det er ukogt, uden gelé."

Herefter hævdede Alyssa, at hun ville give virkningen en times tid, og senere rapportere om resultaterne.

Ikke overraskende fik dette hurtigt tusindvis af kommentarer, og mange brugere var skeptiske, men fascinerede af tanken om at holde menstruationen tilbage.

En person skrev: "Hvem har prøvet det med kun Ibuprofen og ikke hele heksebryggen?" "Har brug for feedback inden i morgen," skrev en anden: "Bare 600 mg Ibuprofen alene stoppede min i seks til 12 timer."

Og Alyssa er bestemt heller ikke alene om at udforske denne trend, med forskellige andre videoer på tværs af sociale medier, der dykker ned i 'menstruationsafbrydende hack' helt tilbage fra 2017. Det har uden tvivl givet forskellige resultater blandt brugerne.

Er der virkelig noget om snakken?

Helen Bell, ernæringsekspert og sundhedsekspert hos UK Care Guide, understreget, at der ikke er noget 'troværdigt bevis' for det virker, og at det faktisk kan være skadeligt at forsøge at udskyde sin menstruation på denne måde.

"Der er ingen troværdige beviser eller fysiologiske mekanismer for, at disse stoffer skulle ændre den hormonelle balance, der styrer menstruationscyklussen. Det ser mere ud til at være en dille med anekdotiske teorier, der muligvis er baseret på tilfældig timing snarere end en reel effekt," udtaler hun

Menstruationscyklussen er et 28-dages mønster, som hovedsageligt reguleres af den delikate balance mellem østrogen og progesteron - to hormoner, som spiller en central rolle i reproduktionen. Gelépulver, citronsaft og ibuprofen har ikke nogen væsentlig indflydelse på nogen af disse hormoner, ifølge Helen, som understregede, at ideen om at "aflyse menstruationen" i høj grad er misinformation.

På trods af det erkendte hun, at ibuprofen kan reducere blodgennemstrømningen og samtidig lindre smerter, selv om det ikke kan forsinke menstruationenen. Lægemidlet kan have en stor effekt på prostaglandinniveauet - det hormon, som får livmoderslimhinden til at løsne sig og udløse en blødning.

Hvis Ibuprofen skal stoppe din menstruation helt, kræver det, at du minimum tager 600 til 800 mg tre gange om dagen, ifølge Dr. Karan Raj, som er ekspert i NHS.

Det er dog betydeligt højere end en typisk anbefalet dosis ibuprofen (to tabletter på 200 mg tre gange om dagen), hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

Helen påpeger dertil, at "indtagelse af store mængder ibuprofen kan føre til alvorlige helbredsproblemer, herunder gastrointestinale blødninger, nyreskader og øget risiko for hjerteanfald eller slagtilfælde, især når det tages ofte eller i høje doser. Citronsaft og gelépulver er generelt uskadelige, men overdreven indtagelse af dem giver ingen fordele i denne sammenhæng og kan bidrage til ubalancer i kosten eller fordøjelsesproblemer."

Hun understreger desuden, at hvis man ønsker at udskyde sin menstruation, er det altid bedst at konsultere en praktiserende læge for at få det bedste råd. Det er muligt at udskyde menstruationen ved at anvende kombinerede østrogen-progestin p-piller, men kun en læge kan afgøre, hvad der er bedst fra sag til sag.

Mest læste

Han lavede planken hver dag i en uge: Her er resultatet Har du nogensinde undret sig over, hvad sker der, hvis man holder en planke hver eneste dag i en uge? En fitnessredaktør besluttede at finde ud af det.
Hun placerer et laurbærblad bag sit telefoncover: Nu gør flere og flere det samme. På kontoen 'Magic and rituals with Mary' er der blevet populært et tip, der foreslår at placere et laurbærblad mellem telefonetuiet og mobiltelefonen for at tiltrække held og lykke, succes og beskyttelse mod negativ energi.

Anbefalet til dig