Læge advarer: Sorte tatoveringer kan forårsage alvorlig betændelsestilstand

Sundhed
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Tatoveringer lavet med sort blæk kan give alvorlige betændelsestilstande.

Mest læste i dag

Når det kommer til tatoveringer, er den klassiske sorte tatovering meget populær. Men nu advares der om, at disse blækfyldte kunstværker kan have en skjult bagside: nemlig risikoen for at udvikle en alvorlig betændelsestilstand kaldet sarkoidose.

Det skriver B.T.

Professor Jørgen Serup, hudlæge og leder af Tatoveringsklinikken ved Bispebjerg Hospital, har til Berlingske løftet sløret for denne potentielle sundhedsrisiko. 

"Det er folks frie valg at få tatoveret deres hud," siger han, "men de skal vide, at hvis det sker med en sort farve, er der en risiko for, at det kan føre til en sygdom med ganske alvorlige komplikationer."

Sarkoidose er en betændelsessygdom, der starter som små knuder i huden og kan udløse en immunreaktion i hele kroppen. 

Det betyder, at betændelsen ikke nødvendigvis begrænser sig til området med tatoveringen. 

Den kan sprede sig til vitale organer som lungerne og øjnene og kan resultere i symptomer som ømme og hævede led, feber, træthed og åndenød.

Det anslås, at 400-500 danskere årligt rammes af sarkoidose, og på Bispebjerg Hospital er det den oftest forekommende sygdom i Tatoveringsklinikken. 

Selvom antallet af tilfælde er relativt lavt i forhold til det store antal danskere med tatoveringer, mener Jørgen Serup, at det er vigtigt at være opmærksom på risikoen.

Heldigvis kan sarkoidose ofte behandles med kortisoncreme, som hjælper med at dæmpe betændelsen. Men det er essentielt at søge lægehjælp, hvis man oplever symptomer efter at have fået en tatovering.

Mest læste

Han lavede planken hver dag i en uge: Her er resultatet Har du nogensinde undret sig over, hvad sker der, hvis man holder en planke hver eneste dag i en uge? En fitnessredaktør besluttede at finde ud af det.
Hun placerer et laurbærblad bag sit telefoncover: Nu gør flere og flere det samme. På kontoen 'Magic and rituals with Mary' er der blevet populært et tip, der foreslår at placere et laurbærblad mellem telefonetuiet og mobiltelefonen for at tiltrække held og lykke, succes og beskyttelse mod negativ energi.

Anbefalet til dig