Et glas vin til maden eller lidt alkohol i weekenden virker måske ganske uskyldigt. Men det er det ikke helt. Flere og flere undersøgelser viser, at selv moderat alkoholforbrug kan have en negativ effekt på hjernen.
Ny forskning viser nemlig, at personer, der drikker otte eller flere genstande om ugen, har en markant højere risiko for hjerneskade og demens.
Alkoholskader kan være permanente
Forskere i Brasilien undersøgte næsten 1.800 afdøde personer. Gennem obduktioner og samtaler med pårørende om de afdødes alkoholvaner blev der set efter tegn på hjerneskade.
Hvad viste det, så? Både personer med moderat (op til syv genstande om ugen) og stort indtag (otte eller flere) havde oftere hjernelidelser, der er forbundet med hukommelsestab og demens. Det skriver mediet Metro.
Men det gjaldt ikke kun dem, da personer med et tidligere højt alkoholindtag, der havde været ædru i tre måneder eller mere, stadig havde en forhøjet risikol.
"Selv hvis man er stoppet, kan hjerneskaderne være permanente," siger læge Mike Sevilla til HuffPost.
Dårlig blodgennemstrømning
Det er vigtigt at bemærke, at 'stort alkoholforbrug' i denne undersøgelse blev defineret som otte genstande om ugen. Det svarer derfor til et glas vin om dagen og to ekstra om lørdagen. Det svarer ikke til den typiske forestilling om en alkoholiker.
Men forskerne så allerede ved dette niveau en 133 procent højere risiko for hyalin arteriosklerose - en tilstand, hvor blodkarrene i hjernen bliver hårde og mindre fleksible. Det forringer blodgennemstrømningen og kan føre til små blodpropper i hjernen - og i sidste ende til demens.
Hjernen har brug for sunde blodkar for at fungere optimalt. De transporterer næringsstoffer og fjerner affaldsstoffer. Men med stive blodkar bliver dette sværere.
"Det gør det vanskeligere for ilt og næring at nå hjernecellerne," forklarer neurolog Brendan Kelley.
Kombinationen af cigaretter og alkohol er særlig skadelig
Undersøgelsen viste også, at personer med et højt indtag af alkohol oftere var rygere. Og den kombination er særlig skadelig for hjernen.
"Det er som et dobbelt slag mod blodkarrene," lød det fra forskerne.
Desuden fandt forskerne oftere såkaldte tau-floker - proteinansamlinger i hjernen, som er karakteristiske for Alzheimers sygdom. Hos personer med højt indtag af alkohol forekom disse 41 procent oftere, og hos personer med tidligere højt alkoholindtag forekom det 31 procent oftere.
Jo mindre alkohol, desto bedre for hjernen
Budskabet er klart: jo mindre alkohol, desto bedre for din hjerne. Men der er også gode nyheder, da det aldrig er for sent at ændre vaner. Selv folk, der stopper med at drikke eller ryge i en sen alder, kan stadig forbedre deres hjernes sundhed.
Sunde valg som mere motion, varieret kost og at tage sin medicin til tiden er ikke kun godt for hjertet - men også for hjernen.
"Mange mennesker tænker: 'Bare jeg havde gjort det her for 20 år siden'. Men det vigtigste er, at du kan begynde allerede i dag," sagde eksperterne.