Har du altid troet, at meget søvn var godt for din hjerne? Så kan du godt tro om igen. Ny forskning viser, at mere end ni timers søvn pr. nat faktisk er forbundet med dårligere kognitive præstationer, og dette gælder især for personer med depressive symptomer.
I undersøgelsen kiggede amerikanske forskere fra Texas på næsten 2.000 voksne mellem 27 og 85 år. De personer, der sov længere (ni timer eller mere), præsterede dårligere på tests for hukommelse, planlægning og rumlig opfattelse.
"Personer, der sover meget, rapporterer også oftere depressive symptomer. Søvn kan derfor være en påvirkelig risikofaktor for mental tilbagegang hos personer med depression," siger hovedforsker Vanessa Young om undersøgelsen.
Forskerne opdagede, at de negative effekter af lang søvn var stærkest hos personer med depressive symptomer, uanset om de brugte antidepressiva. Selv uden medicin forblev forbindelsen intakt. Kun hos personer, der tog antidepressiva uden depressive symptomer, blev der ikke fundet nogen effekt.
Ifølge forskningen vokser erkendelsen af, at søvn er livsvigtig for en sund hjerne. For lidt søvn er skadeligt, men for meget er det også. Global Council on Brain Health anbefaler voksne at sove syv til otte timer pr. nat.
Afvigelser i begge retninger, hvad enten der er tale om for kort eller for lang søvn, er forbundet med nedsat opmærksomhed, hukommelsesproblemer og vanskeligheder med at planlægge og kontrollere impulser.
Depression og dårlig søvn går ofte hånd i hånd
Depression og søvnproblemer går ofte hånd i hånd, da omkring 90 procent af personer med depression rapporterer søvnproblemer. I denne undersøgelse blev der specifikt undersøgt, om depression påvirker forholdet mellem sovetid og kognitive præstationer. Svaret: ja. Og hvordan.
Personer med depressive symptomer, der også sover meget, klarede sig dårligst på de kognitive tests. Forskerne konkluderer, at søvntid især bliver et problem i kombination med psykiske problemer.
Selvom undersøgelsen viser vigtige forbindelser, er der behov for videre forskning. For eksempel for at forstå, om lang søvn fører til dårligere hjernefunktion, eller om personer med kognitiv tilbagegang og depression simpelthen sover mere. Det ville også hjælpe at måle, hvordan disse faktorer påvirker hinanden på lang sigt.
Det primære budskab er, at en god nats søvn er essentiel, men mere er ikke altid bedre. Især de personer, der kæmper med tristhed, bør også være opmærksomme på deres søvnmønster.