'Rask mor' fik pludselig næseblod: Så fik hun at vide, at hun kun har 5 år at leve i

Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvad der startede som tilsyneladende harmløst næseblod, endte med at være starten på noget meget værre.

Lige nu læser andre også

En kvinde, der for over tyve år siden fik en dødelig kræftdiagnose efter et tilsyneladende harmløst næseblod, er endelig kommet i remission.

63-årige Kathryn Oddie fra Mansfield i Nottinghamshire fik i 2000 besked om, at hun kun havde fem år tilbage at leve i, efter hun blev diagnosticeret med blodkræft.

I de følgende 20 år gennemgik Kathryn utallige behandlinger og kliniske forsøg, mens hun kæmpede med hyppige infektioner, som gentagne gange førte til indlæggelser. Hendes helbredsproblemer betød, at hun gik glip af store livsbegivenheder - blandt andet hendes datters første babyshower.

I 2020 meddelte lægerne, at alle behandlingsmuligheder var udtømte. Men i 2021 dukkede et håb op i form af lægemidlet teclistamab, som Kathryn beskriver som 'livsforandrende'. Inden for seks måneder efter starten på behandlingen kom hun for første gang i 21 år i remission.

Kathryn er nu fast besluttet på at værdsætte tiden med sine to børnebørn, 7-årige George og 4-årige Hattie. Hun ser frem til at skabe nye minder med sin familie - noget, der tidligere virkede helt uopnåeligt.

"Jeg husker, at en overlæge engang sagde til mig: 'Mit mål er at få dig til at fylde 40 år'. Aldrig i mit liv havde jeg forestillet mig, at jeg ville stå ved skoleporten og hente mine børnebørn," sagde hun ifølge The Independent.

Inden diagnosen forklarede Kathryn, at hun - ud over at have fået fjernet blindtarmen - aldrig havde haft alvorlige helbredsproblemer. Men i år 2000 i en alder af 38 år ændrede alt sig, da hun pludselig fik næseblod på arbejdet - noget hun aldrig havde oplevet før.

En blodprøve viste, at hun havde blodmangel, og hun fik straks udskrevet jerntabletter. Ugen efter bankede hendes egen praktiserende læge - som også var hendes arbejdsgiver - på døren.

"Han sagde: 'Jeg er frygteligt ked af det, men det er meget alvorligt. Du skal på hospitalet i morgen'," afslørede hun.

Kathryn gennemgik flere tests på hospitalet, herunder en knoglemarvsbiopsi, og fik diagnosen myelomatose. Hun beskrev diagnosen som 'ødelæggende'.

"Inden for en uge havde jeg næseblod, og jeg var i kemoterapi. Jeg gik fra at være sygeplejersken, der havde ansvaret, til at være patienten. Det var fuldstændig overvældende," sagde hun.

På trods af, at myelomatose er den tredje mest almindelige form for blodkræft, er den svær at diagnosticere, fordi symptomerne - som smerter, skrøbelige knogler og træthed - ofte forveksles med almindelig aldring eller mindre helbredsproblemer, oplyser Myeloma UK.

Behandling kan føre til perioder med remission, men kræften vender uundgåeligt tilbage. Kathryns overlæge sagde til hende, at sygdommen var 'behandlingsbar, men ikke helbredelig', og dengang var der kun få tilgængelige behandlingsmuligheder.

Hun gennemgik kemoterapi og meldte sig til alle kliniske forsøg og behandlingsprogrammer, hun kunne, i de efterfølgende år – herunder to stamcelletransplantationer.

I 2020 havde hun gennemgået 11 forskellige behandlingsforløb, men ingen af dem havde ført til remission, og hun fik at vide, at der ikke var flere muligheder tilbage.

Men da hendes overlæge kontaktede en tidligere kollega på UCL i London for at forhøre sig om nye kliniske forsøg, blev det opdaget, at et eksperimentelt lægemiddel ved navn teclistamab var under udvikling.

Kathryn endte derfor med at blive tilmeldt forsøget i januar 2021, og omkring seks måneder efter opstarten fik hun at vide, at hun var i remission - for allerførste gang siden diagnosen. Hun mener selv, at hun var en af de første personer i Storbritannien, der prøvede dette 'mirakelmedicin'.

"Det var en lettelse, men ikke eufori. I alle disse år har jeg gået fra forsøg til forsøg... Men uden disse forsøg ville jeg ikke være her i dag," sagde hun.

Hun fortæller, at den 'vidunderlige' støtte fra hendes mand Andrew og resten af familien har holdt hende oppe gennem de sidste to årtier.

"Jeg har misset mange ting, men jeg har også oplevet meget. Min læge kalder mig Wonder Woman," sagde hun.

Kathryn siger, at den behandling, hun har modtaget, har været 'uden sidestykke', og hun håber, at hun kan være en inspiration for andre med uhelbredelig kræft.

Hun har nu indgået samarbejde med organisationen Myeloma UK og ønsker at være med til at øge opmærksomheden på sygdommen og vigtigheden af forskning i nye lægemidler.

Anbefalet til dig