Forestil dig, at den største tjeneste, du kan gøre for naturen, er at lade plæneklipperen stå. I en tid med stigende klimakrise og hyppigere tørkeperioder kan det faktisk være en af de enkleste og mest virkningsfulde handlinger, du kan tage som haveejer. Det skriver Monjardinmamaison.
Historisk vane i opbrud
Den kortklippede plæne, som vi i dag tager for givet, stammer fra 1600-tallets aristokratiske haver og blev standard i den moderne villa med opfindelsen af plæneklipperen i 1800-tallet. Men i dag handler haveliv i stigende grad om biodiversitet frem for perfektion. Flere europæiske miljøorganisationer opfordrer nu til at lade græsset vokse i maj, og tendensen har fået opmærksomhed fra medier som tyske Süddeutsche Zeitung.
En måned uden plæneklip gavner hele økosystemet
Når du undlader at slå græsset, giver du vilde planter mulighed for at blomstre. Det gavner bestøvere som bier og sommerfugle, der får adgang til føde. Samtidig skaber det højere græs skjul og redeplads for fugle, netop når de har allermest brug for det. Det er ikke bare godt for dyrene – det reducerer også vandforbrug og brugen af energitunge maskiner.
Haven som refugium
Hvis du vil tage skridtet videre, kan du let omdanne haven til et levende mini-naturreservat. Plant vilde blomster, opsæt fuglebade, og lad bunker af blade og grene ligge som skjul for pindsvin, frøer og insekter. Ved at blande højder og plantearter skaber du optimale vilkår for et varieret dyreliv.
Så i stedet for at se ukrudt og rod, kan du i maj vælge at se muligheder. Det kræver blot, at du gør – ingenting. Naturen klarer resten.