Konkret er der tale om den søde kartoffel, der er en rodfrugt rig på kalium, som giver flere sundhedsmæssige fordele for kroppen.
"Den søde kartoffel er en kilde til flere vigtige aktive stoffer for helbredet. Den er særligt rig på A-, C- og E-vitamin, B-komplekset samt mineraler som kalium, magnesium, jern og zink," forklarer ernæringsekspert Regina Stikan fra Hospital Santa Catarina Paulista ifølge Casa Vogue.
"Kalium findes især i høje mængder og spiller en vigtig rolle i reguleringen af blodtrykket og kroppens elektrolytbalance."
Hvordan hjælper den med at kontrollere blodtrykket?
Den søde kartoffels høje indhold af kalium og magnesium, der er kombineret med kostfibre, hjælper med at holde blodtrykket i balance og styrke hjerte-kar-sundheden.
Ifølge ernæringsekspert Maryane Malta, der er teknisk direktør ved Seven-klinikken, 'hjælper kalium med at opveje natriums (saltets) virkning ved at afslappe blodkarrene, hvilket medfører bedre blodtrykskontrol'.
Andre fordele ved den søde kartoffel
Ud over at bidrage til et stabilt blodtryk, kan regelmæssigt indtag af søde kartofler også forbedre søvnkvaliteten. Det skyldes ifølge Maryane, at den er en god kilde til magnesium, som virker afslappende på muskler og nervesystem.
Samtidig er den rig på komplekse kulhydrater, som øger niveauet af serotonin og dermed støtter produktionen af melatonin. Det er vigtigt, da det er det hormon, der regulerer søvnen.
Den søde kartoffel har også andre gavnlige virkninger på kroppen, herunder forbedret fordøjelse, øjen- og hjerte-kar-sundhed, vægtkontrol, antiinflammatorisk effekt, styrket immunforsvar og stabilt blodsukker.
"Den søde kartoffel har et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at den frigiver energi gradvist i kroppen. Derfor bruges den ofte af sportsfolk og personer, der ønsker bedre fysisk præstation," siger Regina.
"Dens høje indhold af antioxidanter bidrager også til tarmens sundhed, styrker immunforsvaret og hjælper med at forebygge kroniske sygdomme," understreger hun også.
Sådan bør man spise søde kartofler
For at bevare flest mulige næringsstoffer anbefaler eksperterne at tilberede søde kartofler kogt eller bagt. Det er desuden vigtigt at undgå at tilsætte sukker eller for meget fedt og i stedet kombinere den med magre proteiner og grøntsager for et afbalanceret måltid.
"Det ideelle er at koge den søde kartoffel med skræl og i kort tid. Undgå at skære eller skrælle den lang tid i forvejen. Dampning eller bagning er at foretrække frem for metoder, der kræver høje temperaturer eller lang tilberedningstid," siger Regina.
Hvad angår mængde og hyppighed, anbefaler Maryane, at man holder sig til 100 til 150 gram om dagen. Men den ideelle mængde bør fastlægges i samråd med en ernæringsekspert.
"Søde kartofler er en næringsrig fødevare og kan indgå regelmæssigt i en sund kost. Men den rette mængde og hyppighed afhænger af ens sundhedsmål, fysiske aktivitetsniveau og øvrige kostvaner," bemærker Maryane.
Hvem bør undgå søde kartofler
Overdreven indtagelse af søde kartofler kan forårsage luft i maven, oppustethed og endda en let orangefarvning af huden. Fødevaren bør også undgås af personer med nyreproblemer, tendens til nyresten eller diabetes.
"Patienter med nyresvigt eller tilbøjelighed til nyresten bør være forsigtige, da søde kartofler indeholder kalium og oxalater, som kan forværre disse tilstande," afslutter Regina.