At drikke ét glas mælk om dagen kan markant mindske risikoen for tarmkræft, viser ny forskning. En undersøgelse foretaget af Oxford University og Cancer Research UK viser, at det at tilføje ét glas mælk dagligt til din kost kan reducere risikoen for tarmkræft med 17 procent.
Ifølge Cancer Research UK kunne 54 procent af alle tilfælde af tarmkræft forebygges med en sundere livsstil. Rygning, manglende motion, alkohol, indtag af forarbejdet kød og dårlig kost er alle væsentlige faktorer i udviklingen af tarmkræft.
"Som onkolog rådgiver jeg mine patienter om, hvordan kost og livsstil kan påvirke helbredet - herunder risikoen for at udvikle kræft," sagde Justin Stebbing, professor i biomedicinske videnskaber ved Anglia Ruskin University, ifølge SurreyLive.
"Men denne forskning - et af de største studier om kost og sygdom hidtil - har kastet nyt lys over, hvordan enkle og billige kostændringer kan hjælpe alle med at mindske deres kræftrisiko."
"For eksempel, ud over at drikke et ekstra glas mælk om dagen, kan det også hjælpe at reducere indtaget af alkohol samt rødt og forarbejdet kød."
Undersøgelsen viste, at det at drikke yderligere 20 gram alkohol dagligt - svarende til et stort glas vin - øgede risikoen for tarmkræft med 15 procent. Indtagelse af mere end 30 gram rødt og forarbejdet kød om dagen var forbundet med en 8 procent stigning i risikoen for tarmkræft.
Undersøgelsen fandt også ud af, at personer, der drak yderligere 244 gram mælk dagligt - cirka ét stort glas - havde 17 procent lavere risiko for at udvikle tarmkræft. Reduktionen gjaldt både sødmælk, letmælk og skummetmælk.
"Forskerne fandt, at mælkens beskyttende effekt var uafhængig af andre kostfaktorer og livsstilsvaner. Det tyder på, at mælkens fordele i forhold til tarmkræft ikke skyldes, at mælk erstatter usunde fødevarer eller drikkes som en del af en generelt sund livsstil," sagde professor Stebbing.
Forskerne mener, at der kan være flere årsager til, at mælk reducerer kræftrisiko. Det har et højt indhold af calcium, som er blevet sat i forbindelse med nedsat risiko for tarmkræft. Calcium kan hjælpe med at beskytte mod kræft ved at binde skadelige stoffer i tarmen og fremme døden af unormale celler.
"Mange mælkeprodukter er beriget med D-vitamin, som har vist sig at have kræfthæmmende egenskaber og kan hjælpe med at regulere cellevækst og -deling," sagde professor Stebbing til The Conversation.
"Derudover kan laktosen i mælk fremme væksten af gavnlige tarmbakterier, som producerer butyrat - en kortkædet fedtsyre med antiinflammatoriske og kræfthæmmende virkninger.
"Endelig indeholder mælk konjugeret linolsyre, en fedtsyre der findes i kød og mejeriprodukter, og som ifølge et laboratoriestudie fra 2021 også kan have kræftbekæmpende egenskaber."
"Det er særligt opløftende, at en relativt beskeden stigning i det daglige mælkeindtag kan føre til en betydelig reduktion i tarmkræftrisiko. Det viser, at små og overkommelige ændringer i kosten kan have en stor effekt på folkesundheden."
"Efterhånden som vi bliver klogere på de komplekse sammenhænge mellem kost og sygdom, giver studier som dette værdifuld indsigt, der kan informere både individuelle sundhedsvalg og bredere strategier for folkesundheden."
"Potentialet i en simpel kostændring til at mindske kræftrisikoen understreger vigtigheden af fortsat forskning og fremhæver ernæringens kraft i forhold til vores helbred."