Joe Rogan rystede brødverdenen, da der blev langet hårdt ud mod amerikansk brød i hans podcast “The Joe Rogan Experience”.
Ifølge ham er meget brød fyldt med kemi, der kan give inflammation. “Meget inflammation kommer fra kosten,” sagde han. “Vores brød er ødelagt – hvis man spiser brød i Italien, har man det slet ikke dårligt.”
Holistisk influencer Dennis Echelbarger bakker op og mener, at problemet ikke kun er gluten, men “ultrabehandlede, kemisk ændrede, blegede og bromerede hveder fyldt med falske vitaminer og glyfosat.” Det skriver Fox News.
Surdej og gamle kornsorter hyldes
Rogan fremhævede surdej som en sundere løsning og anbefalede brød bagt på “heirloom wheat”, ældre hvedesorter uden genetiske ændringer.
Diætister slår fast: fuldkorn er vejen frem
Erin Palinski-Wade, diætist i New Jersey, fortæller, at brød ikke behøver være usundt. “Den første ingrediens skal være fuldkorn. Jo kortere ingrediensliste, desto bedre,” siger hun.
Hun advarer mod hvidt brød, der får blodsukkeret til at stige og falde hurtigt, hvilket kan føre til vægtøgning og type 2-diabetes. Hun anbefaler Ezekiel-brød med spirede korn og Dave’s Killer Bread med økologiske fuldkorn.
Julie Stefanski fra Academy of Nutrition & Dietetics mener ikke, alt brød er dårligt. Hun råder til at tænke over portionsstørrelse og hyppighed. Brød uden konserveringsmidler holder dog kortere og bør fryses.
Surdej eller spiret korn?
Surdej har lavere glykæmisk indeks (GI) end hvidt brød. “Bakterierne i surdejen nedbryder kulhydraterne delvist, hvilket gør brødet lettere at fordøje,” siger Stefanski. Palinski-Wade mener dog, at spirede kornbrød giver flere fibre og næringsstoffer.
Lægen Jason Fung anbefaler stenformalede korn, Ezekiel-brød (GI ca. 36), pumpernickel og rugbrød (GI 45-50). Han tilføjer, at olie og eddike sammen med brød kan sænke blodsukkerstigningen.
Palinski-Wade opsummerer: “Kombinér brød med fedt, protein eller fibre for bedre blodsukkerkontrol.”