De fleste danskere spiser det dagligt: Nu advarer kendt kok endnu en gang

Af: Alberte B. C.

|

17/06/2025

Mad
Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock
Det er overalt i supermarkedet, men denne kok advarer igen og igen.

Lige nu læser andre også

Hvis du også lige har spist en proteinbar, drukket en plantebaseret shake eller kastet en færdigret i ovnen, er du ikke alene.

Men måske bør du stoppe op.

For den norske stjernekok Arne Brimi har i årevis advaret mod den samme varegruppe – og nu gentager han sin bekymring.

Det fortæller han til det norske medie Dagbladet:

"Vi bliver nødt til at ændre vores vaner," siger han og tilføjer:

"Mange i min branche har forsøgt at advare om denne type mad, men det er som at tale til døve ører."

Hans ærinde er ikke nyt, men ifølge både ham og eksperter er det blevet mere akut.

Danskerne – og resten af verden – spiser i dag mere ultraforarbejdet mad end nogensinde før. Og det er ikke kun sodavand, chips og slikhylderne, der tæller med.

Ultraforarbejdet mad, ofte forkortet UPF, dækker over produkter med ingredienser, man sjældent har i sit eget køkken – emulgatorer, farvestoffer, sødemidler og stabilisatorer.

Det gælder også flere typer morgenmadsprodukter, proteinbarer og plantebaserede alternativer, som ellers markedsføres som "sunde".

Ifølge Hjerteforeningen er konsekvenserne alvorlige.

Et højt indtag af ultraforarbejdet mad øger risikoen for overvægt, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.

Brimi opfordrer forbrugerne til at læse varedeklarationer og vælge fødevarer, der er uforarbejdede eller kun minimalt forarbejdede.

Det vil sige friske grøntsager, fuldkorn, magert kød, frugt, nødder og fisk – råvarer, der ikke gemmer på en lang liste af industrielle ingredienser.

Det handler i sidste ende om at tage kontrollen tilbage – én indkøbskurv ad gangen.

Anbefalet til dig