Der er mange fantastiske ting ved nødder - blandt andet at de er fyldt med fibre og protein. Begge disse næringsstoffer hjælper med at holde dig mæt, da de sænker fordøjelsen og stabiliserer blodsukkeret, hvilket giver vedvarende energi.
Når det gælder proteinindhold, skiller nogle nødder sig særligt ud. Faktisk indeholder nogle nødder lige så meget - eller mere - protein end et æg.
Eftersom et æg er en af de bedste proteinkilder, man kan spise (med 6 gram protein), bruges det ofte som referencepunkt for at vurdere andre fødevarers proteinindhold.
Denne artikel bruger ægget som målestok for at vise proteinindholdet i nødder - ikke for at antyde, at den ene fødevare er bedre end den anden. Når du vælger, hvad du vil spise, er det vigtigt at huske, at selvom en portion af visse nødder indeholder lige så meget eller mere protein end et æg, indeholder nødder som regel flere kalorier.
Alle fødevarer kan indgå i en sund og balanceret kost, og det at forstå, hvad en fødevare tilbyder (som f.eks. protein, kalorier, fibre, vitaminer og mineraler), kan hjælpe dig med at træffe det bedste valg for dig selv.
1. Jordnødder
Protein: 7 g pr. 1 oz. (ca. 28 gram)
Jordnødder er teknisk set en bælgfrugt, som vokser under jorden, men de spises som nødder på grund af deres smag, konsistens og ernæringsværdi.
Der er en grund til, at jordnødder er amerikanernes foretrukne valg. De er billige, langtidsholdbare og næringsrige, da de indeholder over 7 gram protein og 2 gram fibre pr. portion på 28 gram. Det skriver mediet EatingWell.
Spis jordnødder som en mættende snack, eller tilføj dem til salte retter, som i vores opskrift på stegte selleri med jordnødder.
2. Mandler
Protein: 6 g pr. 1 oz. (ca. 23 mandler)
Mandler lever op til både ernæringsmæssige og kulinariske krav. De er en ernæringsmæssig kraftpakke, der indeholder blandt andet fibre og antioxidanter, der begge bidrager til hjertesundhed. Mandler indeholder 3,5 gram fibre pr. 23 nødder, hvilket dækker over 10 % af dit daglige fiberbehov.
Drys en håndfuld usaltede mandler over salater, brug dem som primær ingrediens i kager, eller giv dem smag ved at bage dem og lave en portion mandler i ovnen.
3. Pistacienødder
Protein: 6 g pr. 1 oz. uden skal (ca. 28 gram)
Pistacienødder fortjener en særlig omtale, da de har en fremragende ernæringsprofil - blandt andet med kalium, der regulerer blodtrykket, B6-vitamin, som støtter immunforsvaret, og mangan, der er vigtigt for knoglerne.
Forskning antyder, at regelmæssigt indtag af pistacienødder kan forbedre sundheden i tarmens mikrobiom ved at øge mængden af gavnlige bakterier.
Pistacienødder passer godt sammen med proteinkilder som fisk og kylling. Brug en foodprocessor til at blande pistacienødder og rasp til en grov eller fin blanding, og brug det som panering til dine fiskefileter eller kyllingebryst, før du tilbereder dem.
Føler du dig klar til at give dig i kast med dette, kan du f.eks. prøve tunbøffer med pistaciepanering eller pistaciepaneret kylling med salat.