Nu har forskere fundet ud af, at årsagen kan være laktoseintolerance. Også andre former for fødevareintolerancer ser ud til at påvirke søvnen.
Man siger ofte, at man sover dårligt, hvis man spiser sent - men der har hidtil været få videnskabelige beviser for det. Et hold af forskere fra Canada har dog nu påvist en sammenhæng mellem kost og søvnkvalitet: Laktoseintolerance og andre fødevareintolerancer kan være en mulig årsag til dårlig søvn.
Til deres undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Psychology, interviewede forskere omkring Tore Nielsen fra Université de Montréal i alt 1.082 studerende fra MacEwan University i Canada.
De blev spurgt om længden og kvaliteten af deres søvn samt om deres drømme og mareridt. Derudover blev de bedt om at angive, om de mente, der var en sammenhæng mellem, hvad de spiste, og hvordan de sov og drømte. Det skriver Tagesschau.
Mange oplever en sammenhæng mellem mad og søvn
Over 40 % af deltagerne mente, at det at spise sent eller spise bestemte fødevarer påvirkede deres søvn. Omkring en fjerdedel var af den overbevisning, at visse fødevarer direkte forværrede deres søvn. Især nævnte deltagerne slik (22,7 %), stærk mad (19,5 %) og mælkeprodukter (15,7 %) som syndere.
Cirka en tredjedel af deltagerne fortalte, at de ofte havde mareridt. Kvinder huskede deres drømme oftere end mænd og rapporterede også hyppigere om dårlig søvn og mareridt. De oplyste desuden dobbelt så ofte som mænd, at de led af fødevareallergier eller -intolerancer.
Fødevareintolerancer som mulig årsag
Da forskerne sammenlignede oplysninger om fødevareintolerancer med dårlige drømme og søvnkvalitet, fandt de en tydelig sammenhæng: Laktoseintolerance med symptomer som oppustethed og mavesmerter hang sammen med dårlig søvn og mareridt.
Forskerne formoder, at personer med laktoseintolerance, der indtager mælkeprodukter - f.eks. frisk ost eller andre produkter med mælkesukker - kan få en mere urolig nattesøvn.
Det samme gælder for intolerance over for fruktose, histamin og gluten. Også generelt usunde spisevaner kan forringe søvnkvaliteten.
Mere forskning er nødvendig
Det er dog endnu uklart, om der er tale om en egentlig årsagssammenhæng - altså om det er selve intolerancen, der skaber den dårlige søvn og mareridtene.
Det kan også være, at mennesker med søvnproblemer oftere udvikler følsomhed over for visse fødevarer. Der kan også være ukendte faktorer, som påvirker både søvnen og fordøjelsen.
Ifølge forskerne er der behov for yderligere undersøgelser.
"Vi skal inkludere flere mennesker i forskellige aldre, med forskellig baggrund og kost, for at se, om resultaterne gælder bredt i befolkningen," forklarer hovedforfatter Tore Nielsen i en pressemeddelelse.
I et interview med BR anbefaler Nielsen, at berørte personer skal være mere opmærksomme på fødevareintolerancer som laktoseintolerance for at mindske maveproblemer, reducere angst relateret til allergier og få en sundere kost.
"Man bør også være mere bevidst om, hvorvidt man er mæt eller sulten - og undgå at spise lige før sengetid," siger han også.