Drama i madverdenen: England og Italien i heftig debat

Af: Mie M.B

|

15/08/2025

Mad
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
En tilsyneladende harmløs opskrift har skabt drama mellem de to lande

Lige nu læser andre også

Når man rører ved det romerske køkkens stolthed, kan reaktionen være alt andet end mild.

Det erfarede det britiske madprogram Good Food, da de lagde en opskrift på cacio e pepe ud – med ingredienser, som ifølge italienerne var direkte forkerte. Det fortæller TV 2.

Opskriften, der skulle være en hurtig frokostversion med spaghetti, peber, parmesan og smør, blev mødt med chok og vrede fra den italienske restaurationsforening Fiepet Confesercenti. "Der er ikke fire ingredienser, men tre: pasta, peber og pecorino," lød deres kontante svar. Foreningen har nu skrevet til den britiske ambassadør i Italien og krævet, at opskriften fjernes eller ændres.

I Rom beskrives det som en skandale.

Ifølge TV 2’s korrespondent Eva Ravnbøl er retten en del af byens identitet, på linje med julemad i Danmark. En journalist fra det italienske medie RAI indrømmede at have fået "kuldegysninger", da han så parmesan og smør blive brugt.

Reaktionerne stopper ikke der. Den romerske restauratør Giorgio Eramo kalder opskriften "forfærdelig" og pointerer, at versionen minder mere om pasta Alfredo end om ægte cacio e pepe.

Good Food fastholder, at opskriften er tilpasset hjemmekokke i Storbritannien, men har inviteret foreningen til at levere en autentisk version til deres hjemmeside. Ifølge mediet RAI har BBC tidligere ændret sin udgave efter kritik – men Good Food ser ikke ud til at have fulgt trop.

Italien har før reageret voldsomt på opskriftsafvigelser. I 2015 blev Michelin-kokken Carlo Cracco offentligt udskammet af byen Amatrice for at tilføje hvidløg til Amatriciana. På byens hjemmeside ligger stadig den korrekte opskrift – som en evig påmindelse om, at klassikerne ikke er til forhandling.

Anbefalet til dig