Ekspert melder ud: Disse sundhedsfordele er der ved at spise chiafrø

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Chiafrø er blevet udnævnt som en såkaldt superfood, men hvad gavner de helt konkret?

Lige nu læser andre også

Alle ved, at der ikke er nogen erstatning for en balanceret kost. Selv om kosttilskud kan hjælpe med at supplere vigtige næringsstoffer, har visse superfoods langt større evne til at give kroppen et biotilgængeligt boost af det, den har brug for. Og her kommer chiafrø ind i billedet.

De er rige på omega-3-fedtsyrer og essentielle mineraler som kalium, calcium, magnesium og jern, hvorfor disse små frø tilbyder en lang række sundhedsfordele.

De er elsket af ernæringseksperter og influencere og er ofte i centrum for virale sundhedstrends på TikTok - du har måske set 'internal shower'-trenden, som lover at 'rense' fordøjelsessystemet med hjælp fra chiafrø, vand og citronsaft.

Chiafrø var også en vigtig del af kosten hos gamle civilisationer som aztekerne og mayaerne, og i dag har de fået fast plads i mange køkkenskabe verden over. De er et perfekt supplement til smoothies, puddinger og grød, og har kraften til at forstærke vores kostvaner.

"Chiafrø er spækket med næring," sigerValentina Cartago, også kendt som The Italian Nutritionist, ifølge The Independent.

"At tilføje chia til dine måltider er en nem og hurtig måde at øge deres ernæringsmæssige værdi på."

Hvad er chiafrø?

Chiafrø kommer fra en urteagtig plante kaldet Salvia Hispanica L., som stammer fra det sydlige Mexico og det nordlige Guatemala.

"De virker så små, men lad dig ikke narre - de er fulde af fibre," siger Cartago.

Du har måske set dem drysset på morgenmad, i kager og brød eller brugt i chiabudding, hvilket beviser, at de er utroligt alsidige. Nogle vælger også at udbløde dem i vand og drikke den geléagtige, frøfyldte blanding uden ekstra smagstilsætning.

Dog er der nogle ting, man bør være opmærksom på, inden man begynder at tilføje chiafrø til hvert eneste måltid. Disse frø er små, når de er tørre, men de svulmer naturligt op, når de kommer i kontakt med vand.

Det betyder, at de kan udvide sig i maven og give oppustethed, hvis man spiser dem tørre. Det høje fiberindhold kan også påvirke fordøjelsen, hvis man ikke er vant til at spise meget fibre.

"På grund af deres evne til hurtigt at svulme op ved kontakt med væske, anbefales det at spise chiafrø, der er udblødt i væske eller fugtige fødevarer, som yoghurt eller havregrød - især hvis man har problemer med at synke (dysfagi)," siger Cartago.

Hvilke ernæringsmæssige fordele har chiafrø?

Ifølge Cartago er chiafrø en kilde til fibre, omega-3-fedtsyrer, antioxidanter, protein, vitaminer og mineraler. For noget så småt er de virkelig ernæringsmæssige kraftværker. Cartago afslører, at 100 gram chiafrø giver kroppen:

  • 17 g protein

  • 34,4 g fibre

  • 63,9 % linolensyre (en flerumættet omega-3-fedtsyre)

  • 335 mg magnesium

  • 631 mg calcium

  • 8,83 mg B3-vitamin

  • 27 mikrogram koffeinsyre (en naturlig antioxidant)

Forskning tyder på, at chiafrø, takket være deres næringsindhold, kan medføre sundhedsfordele som reduceret risiko for hjertesygdomme og diabetes samt fremme en sund fordøjelse. Chia er også en god kilde til biotilgængelige aminosyrer, som mange moderne og plantebaserede kostformer mangler.

"Udover at støtte generel sundhed kan visse fødevarer have direkte og synlig indflydelse på hudens helbred og udseende - chiafrø er et godt eksempel," siger kosmetisk hudlæge Dr. Simon Ourian.

"Disse små frø er rige på omega-3-fedtsyrer, som hjælper med at reducere inflammation, berolige irritation og give en mere fugtet, glat hud. De indeholder også mange antioxidanter, som bekæmper skader fra frie radikaler og bidrager til en klarere og mere ungdommelig glød."

Bør du tilføje chiafrø til din kost?

Hvis du ikke er eventyrlysten i køkkenet og ikke orker at lave avancerede retter for at få de rette næringsstoffer, kan chiafrø bruges som drys på retter, du allerede spiser og godt kan lide. De har næsten ingen smag og tilpasser sig fugtniveauet i den mad, du tilføjer dem til.

Cartago forklarer, at det er nemt og hurtigt at øge måltidets næringsværdi ved at tilsætte chia. En portion på 2 spiseskefulde (28 g) indeholder:

  • 4,7 g protein

  • 8,7 g fedt

  • 11,9 g kulhydrater

  • 9,8 g fibre

"Disse frø bliver geléagtige i væske. Derfor kan de hjælpe med at øge afføringsvolumen og fremme regelmæssig tarmfunktion, hvilket er vigtigt for personer med maveproblemer som forstoppelse," siger hun.

"Chiafrø giver yderligere fordele som kilde til fibre, protein og sunde fedtstoffer. Selvom nogle kan finde teksturen lidt klistret, kan det afhjælpes ved at blende dem godt eller udbløde dem i forvejen," siger Dr. Ourian.

"Jeg anbefaler at starte med en lille mængde på 1 til 2 teskefulde og justere efter smag. Hvis du er følsom over for konsistens, kan du udbløde chiafrøene i en del af væsken i din smoothie, som for eksempel mandelmælk eller yoghurt i 10-15 minutter før du blender."

"Det er en simpel tilføjelse, der kan give mærkbare resultater - indefra og ud," tilføjer han.

Anbefalet til dig