Forskere afslører: Her er 5 billige superfoods, du nemt kan finde

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Superfoods har været meget oppe at vende, men faktisk behøver de hverken at være dyre eller være svære at finde.

Lige nu læser andre også

Forskerne Giulia Santunione og Giuseppe Montevecchi, der er blevet citeret af The Guardian, definerer superfoods som 'et markedsføringsterm, der bruges til at beskrive næringsrige fødevarer, som hævdes at have sundhedsmæssige fordele'.

I dag betragtes en superfood som en fødevare med flere ernæringsmæssige fordele og gavnlige egenskaber for helbredet. De er ofte eksotiske og dyre og populære i wellness-kredse.

Eksempler på disse såkaldte superfoods er quinoa, maca, gojibær, spirulina, gurkemeje og matcha.

Men her finder du fem let tilgængelige fødevarer, som ernæringseksperter også anser for at være superfoods. De er billige og findes i stort set alle dagligvarebutikker. Faktisk har du dem måske allerede i dit hjem.

Havregryn

"Dette ydmyge fuldkorn er en næringsrig kilde, som blandt andet indeholder fibre, der hjælper med at sænke kolesteroltallet, samt bioaktive forbindelser, der kan reducere oxidativt stress og inflammation," siger Federica Amati, forsker ved Imperial College i London.

"Fuldkorn er en sundhedsbeskyttende fødevaregruppe, som de fleste af os får for lidt af - derfor bør havregryn have en fast plads i køkkenskabet."

Ærter

"Ærter er en fantastisk kilde til protein, fibre og komplekse kulhydrater - den type, som fordøjes langsomt og giver en stabil energitilførsel - og de har naturligt et lavt fedtindhold," forklarer Justine Butler, forskningsleder ved Viva! Health.

"Regelmæssigt indtag har vist sig at være gavnligt for vægtkontrol, forbedret sukkerstofskifte og sænket blodtryk. Disse små juveler kan bruges på mange måder - som tilbehør, i risotto, pastaretter, karryretter eller salater for at give et ekstra proteinboost."

Gulerødder

"Gulerødder kan virke som en kedelig grøntsag, men de er alt andet end det," siger Rosemary Martin, autoriseret ernæringsekspert i Storbritannien.

"Gulerødder er rige på beta-caroten, der er en antioxidant, som omdannes til A-vitamin i kroppen og understøtter synet, immunforsvaret og hudens sundhed. De indeholder også fibre, der fremmer fordøjelsen og tarmens funktion."

Hun anbefaler at spise dem rå i salater eller tilberedt for at tilføje sødme til supper, gryderetter og karryretter.

Kartofler

"Kartofler bliver ofte undervurderet ernæringsmæssigt, selvom de er en vigtig kilde til flere vitaminer og mineraler - herunder C-vitamin, jern, kalium, magnesium, B6-vitamin og folat," siger Sammie Gill, klinisk diætist ved British Dietetic Association.

"Bevar altid skrællen - også ved kartoffelmos - da skrællen indeholder fibrene. Tilberedning i mikroovn i stedet for kogning er en af de hurtigste og nemmeste metoder og bevarer mange af vitaminerne og mineralerne."

Tomater

"Tomater er en fremragende kilde til C-vitamin, kalium og det røde pigment lycopen - en stærk antioxidant, som er forbundet med lavere risiko for hjertesygdom og visse kræftformer," siger Martin.

"Når de er i sæson, er friske tomater perfekte i sommersalater og -saucer, men tomater er utroligt alsidige året rundt - både i tilberedt form, som dåsetomater og tomatpuré."

Anbefalet til dig