Her er forskellen på mandariner og klementiner

Af: Thea Andersen

|

24/11/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De smager fantastisk, men hvad er forskellen egentlig?

Mest læste i dag

Vi spiser mange af dem her op til jul. Men er det egentlig klementiner eller mandariner, du har liggende i skålen derhjemme?

Trods deres ligheder er disse frugter ikke identiske, og Bundeszentrum für Ernährung (BZfE) har dykket ned i forskellene mellem de to, skriver Grenzecho.

Mandarinen har været dyrket i Kina i mere end 3000 år, mens klementinen er en relativt nyere tilføjelse til citrusfamilien. Den blev skabt for omkring 100 år siden, og er en krydsning af mandarin og appelsin.

En af de mest iøjnefaldende forskelle mellem de to ligger i smagen. Klementinen er oftest sødere, mens mandarinen er mere aromatisk ifølge ernæringseksperter.

Ved et nærmere kig afslører frugternes udseende også forskelle.

Klementiner er lidt mindre og har en tykkere skal i forhold til mandariner. Den tykkere skal betyder, at klementiner kan holde sig friske længere. På den anden side har mandariner den fordel, at deres tyndere skræl gør dem lettere at skrælle.

En anden forskel er farven. På en mandarin er skallen lidt mørkere og mere orange i farven end klementinen, oplyser Skælskør Frugtplantage.

Tips til valg og opbevaring

Når du skal i supermarkedet for at købe en af disse citrusfrugter, er der et afgørende tip: Undgå dem med et større "hulrum" mellem skræl og frugtkød. Dette indikerer ifølge BZfE, at mandarinen eller klementinen muligvis har været opbevaret for længe og derfor kan have mistet noget af deres friskhed.

Denne sæson, når du graver fingrene ned i den orange skål, der dufter af jul, er det værd at huske på forskellene mellem mandariner og klementiner. Mens de måske ligner hinanden, har de deres unikke karakteristika, der kan påvirke smag, udseende og endda holdbarhed.

Anbefalet til dig