DMI melder om nattefrost: Her skal du finde skraberen frem

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De kolde måneder er foran os, og nu har DMI meldt ud, hvornår nattefrosten rammer.

Mest læste i dag

Danmarks vejrsituation i november og december ser ud til at afvige fra det normale ifølge DMIs sæsonprognose, der antyder mildere temperaturer og øget nedbør i forhold til, hvad disse måneder plejer at levere. 

I starten af november kan vi forvente, at et højtryk vil give os tørt og stabilt vejr i perioder, hvilket kan medføre kortvarigt køligere temperaturer - men det er ikke kun højtryk, der vil præge vejret. 

Prognosemodeller viser en højtryksryg over Centraleuropa samt lavere lufttryk end normalt fra Vesteuropa til Island.

Denne kombination forventes at føre til en forstærket lavtryksbane fra Nordatlanten til Nordvesteuropa og Skandinavien, hvilket vil resultere i en række forbigående fronter med regn og blæst, efterfulgt af opklaring med byger og mulighed for sol.

Selvom vejret vil være ustadigt, er der også håb om smukke efterårsdage, især i den første halvdel af november. Dette skyldes et kraftigt højtryk over Nordøsteuropa, øst for Skandinavien, som kan give os køligt, tørt og solrigt vejr.

Første vintermåned

Når vi drejer blikket fremad mod december, forventes det generelt, at vejret vil forblive mildt og vådt, med sporadiske perioder med blæst. 

Lavtryksbanen fra sydvest mod Skandinavien vil stadig dominere, hvilket resulterer i en overvejende mild luftstrømning fra sydlige eller vestlige retninger.

Dog kan kortvarige ændringer forekomme, når højtrykket midlertidigt rykker ind over Nordskandinavien eller Finland, hvilket vil medføre køligere og mere tørt vejr fra øst eller nordøst.

Samlet set ser både temperaturerne og nedbørsmængderne ud til at ende en smule eller noget over det normale i december. Risikoen for øget nedbør er til stede, især hvis flere lavtryk bevæger sig over landet i løbet af måneden, hvilket kan have indflydelse på juleferien og fejringerne.

Prognoserne peger stadig på en forstærkelse af lavtryksbanen fra Nordatlanten til Nordeuropa og Skandinavien i december. 

De fleste lavtryk forventes at passere nord om Danmark og bringe mildt vejr samt fronter med regn og blæst fra sydvest eller vest. Dette giver kun korte perioder med opklaring, byger og lidt sol.

Her kan nattefrosten ramme

Der er dog også muligheder for ændringer i vejrsituationen. Højtryk over Centraleuropa kan presse lavtryksbanen mod nord, hvilket resulterer i milde og tørre dage. Dette kan dog også medføre nattefrost og øget dis og tåge.

Samlet set tyder det på, at vi kan forvente en mildere temperatur end normalt i december, men ustadigt vejr med en risiko for øget nedbør vil også være en del af billedet. 

Det er værd at huske på, at dette er en langtidsprognose, hvorfor der er meget, der kan nå at ændre sig endnu. 

Anbefalet til dig