Frygten stiger: NATO sætter 300.000 soldater i højberedskab

28/06/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
NATO-alliancens generalsekretær Jens Stoltenberg afslørede, at de vil sætte 300.000 soldater i høj beredskab efter Ruslands øgede aggression.

Mest læste i dag

NATO vil sætte 300.000 soldater i høj beredskab, da Ruslands fornyede offensiv i Ukraine rejser frygt for Tredje Verdenskrig.

Nyheden kommer, da den russiske præsident ser ud til at have øget sine angreb med tropper, der udførte et forfærdeligt angreb på et indkøbscenter. Man mener, at der var omkring 1.000 mennesker i centeret.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, afslørede det enorme løft fra koalitionens eksisterende reaktionsstyrke, mens NATO-ledere forbereder sig på topmøde i dag, onsdag.

Ved en tale på en pressekonference i NATOs hovedkvarter i Bruxelles lovede Stoltenberg et "grundlæggende skift i NATO's afskrækkelse og forsvar".

"Vi vil transformere NATO's reaktionsstyrke og øge antallet af vores højberedskabsstyrker til langt over 300.000," sagde han.

Med lande, der frygter stigende aggression fra Moskva efter Putins krig mod Ruslands nabo, er foranstaltningen designet til at styrke forsvaret, hvor de baltiske stater grænser op til Rusland.

Finland og Sveriges ansøgning om medlemskab i alliancen på 30 medlemmer skal diskuteres, når koalitionsledere, herunder USA's præsident Joe Biden og premierminister Boris Johnson, deltager i forhandlingerne i den spanske hovedstad.

Lederne forventes også at revidere hele NATOs tilgang til Kreml. Det skriver Daily Star.

Alliancens sidste strategi fra 2010 beskrev Moskva som en strategisk partner – før den annekterede Krim i 2014, støttede regeringsfjendtlige oprørere i det østlige Ukraine samme år og indledte en fuld militær invasion af Ukraine den 24. februar i år.

"Jeg forventer, at allierede klart vil sige, at Rusland udgør en direkte trussel mod vores sikkerhed, vores værdier, mod den regelbaserede internationale orden," bekræftede Jens Stoltenberg.

Da Zelenskyy talte via videolink, efter at Kreml-missiler haglede ned over Kiev, opfordrede Zelenskyy G7 til flere våben for at afvise russiske angribere. Han opfordrede dem til at være 'partnere, ikke observatører' og sørge for det militære udstyr, som hans land har brug for.

Anbefalet til dig