Har du planer om at bygge stort? Så er det ikke længere nok, at taget holder til regn og sne. Et nyt forslag fra Horsens Byråd er nemlig på vej til at blive til landsdækkende lov:
Fremover skal tage på større industribygninger og boligbyggerier konstrueres, så de kan bære solceller – også selvom der ikke er planer om at montere dem. Det fortæller TV Syd.
Det er 1. viceborgmester i Horsens, Martin Ravn (V), der har sendt forslaget til Folketinget med opbakning fra sin partikollega og minister for landdistrikter, Morten Dahlin (V).
Målet er at udnytte tagfladerne bedre, så færre solcelleanlæg skal placeres på landbrugsjord.
"Det er en politisk markering af, at det er vigtigt for os, at vi er bedre til at stille solceller på tagene i stedet for, at de alle sammen skal stå på markerne," siger Morten Dahlin.
Der er endnu ikke sat en præcis grænse for, hvor stort et byggeri skal være, før kravet gælder. Dog slår Martin Ravn fast, at det ikke handler om små erhvervsdrivende med beskedne lagerbygninger – her skal det fortsat være frivilligt.
Hos logistikgiganten Rhenus Logistics er man allerede foran. Direktør René Møller Klausen har sørget for, at flere af virksomhedens lagerbygninger i Horsens – svarende til 39 fodboldbaner – er forberedt til solceller. Men reglerne spænder ben for at dele strømmen mellem bygningerne.
"Så skulle jeg bruge flere millioner på en transformator. Dernæst skal jeg oprette et selskab, betale afgift af strømmen og sælge det til mig selv igen. Det kalder jeg 'forbudsland'," siger han.
Regeringen arbejder nu på at få kravet skrevet ind i planloven – måske allerede ved næste Folketingssamling.