Flere steder i det sønderjyske er det nu ikke længere kun parker og stier, der er ramt. Hundelorte og fyldte poser smides direkte ind på private grunde, i folks haver – og endda på kirkegårde. For mange har det været dråben. Det fortæller JydskeVestkysten.
En markejer ved Skærbæk måtte for nylig samle poser op fra sin mark, mens beboere i Agerskov har sat overvågning og hegn op. I Tønder lå afføringen oven på gravsten, hvilket fik kirkegårdslederen til at sætte advarselsskilte op og råbe op. Opslagene har affødt en større lokal debat.
Når høflige henstillinger ikke virker
Mange føler sig magtesløse, men spørgsmålet er, om man kan kræve juridisk handling. Ifølge vicepolitiinspektør Søren Vraa Larsen er der faktisk mulighed for at gå rettens vej – men det afhænger af den konkrete sag.
Han peger blandt andet på Hundelovens § 3, stk. 3, der forbyder hunde på arealer, de ikke har adgang til. Derudover kan overtrædelser af Færdselslovens § 87 og Naturbeskyttelseslovens § 28 også komme på tale, hvis man smider affald – herunder hundeposer – på andres ejendom.
Det kan koste en bøde
Der er også regler i loven om mark- og vejfred, som fastslår, at man har pligt til at holde sine husdyr på egen grund. Overtrædelse af disse regler kan give bøde, hvis dyret er til væsentlig gene.
Politiet får dog kun få anmeldelser om hundelorte på privat grund. Men det betyder ikke, at problemet ikke eksisterer, understreger vicepolitiinspektøren.
"Det er vigtigt at huske, at antallet af anmeldelser til politiet ikke er udtryk for, hvordan et problem kan opfattes lokalt."