Mange danskere er ikke klar over dette: Denne type skrald får du en bøde for at samle op

Af: Mie M.B

|

22/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En mands skrald, en anden mands skat - men pas på hvad du samler op

Mest læste i dag

At finde skatte i andres aflagte genstande kan virke som en spændende skattejagt, men det er ikke altid lovligt at tage ting, der er sat til storskrald. Dette gælder både i det offentlige rum og på genbrugsstationer, hvor reglerne varierer fra kommune til kommune. Det skriver SN.

Når storskrald stilles ud til afhentning af kommunen eller afleveres på en genbrugsstation, bliver det offentligt ejendom eller ejendom tilhørende genbrugsstationen. Derfor er det ulovligt – og i visse tilfælde strafbart – at tage disse genstande uden tilladelse. Overtrædelse kan medføre bøder og i yderste konsekvens retsforfølgelse.

Hovedårsagen til disse regler er at beskytte privatlivets fred og sikre, at genbrugsstationernes og kommunernes ressourcer ikke misbruges som et gratis "indkøbslager" for klunsere. Derudover er der økonomiske og miljømæssige årsager, da producenter betaler for genbrug og behandling af visse typer affald, som elektronik, gennem el-skrotbekendtgørelsen.

Til trods for disse begrænsninger er der stadig lovlige måder at gøre gode fund på. Hvis du ser noget, du gerne vil have, bør du altid spørge ejeren først. Derudover tilbyder mange kommuner en service via hjemmesiden storskrald.dk, hvor folk kan annoncere de ting, de ønsker at give bort. Facebook-grupper som "Bytte bytte købmand" eller lokalspecifikke grupper for gratis ting er også gode steder at lede.

Nogle kommuner har endda oprettet genbrugsbutikker eller arrangerer genbrugsauktioner, hvor storskrald får nyt liv. Desuden kan byttecentraler i boligforeninger eller grundejerforeninger være en intern løsning til genbrug af genstande blandt beboere.

Så selvom direkte "klunsning" fra storskrald eller på genbrugsstationer ikke er tilladt, er der mange andre måder at finde og genbruge genstande på, som både respekterer loven og bidrager til en mere bæredygtig omgang med ressourcer.

Anbefalet til dig