Sommeren føles ekstra lun i år, og tanken om en frisk dukkert i havet lokker mere end nogensinde.
Men under bølgerne venter små ubudne gæster, der kan give alvorlige problemer for nogle badegæster.
Statens Serum Institut advarer om, at bakterier som Vibrio og Shewanella stortrives, når vandtemperaturen kryber over 20 grader.
Det er især ældre og personer med sår, der risikerer at ende med infektioner efter et strandbesøg. Ifølge epidemiolog Steen Ethelberg er situationen alvorlig nok til, at der bør tænkes en ekstra gang, før kroppen sænkes i bølgerne.
"Så er der risiko for, at man kan få en infektion. Så der skal man være forsigtig," lyder det fra Steen Ethelberg til TV Midtvest.
Bakterierne sætter sig gerne i åbne sår og kan føre til infektioner, der i værste fald udvikler sig til blodforgiftning. Også børn risikerer øreinfektioner, hvis vandet er fyldt med de små organismer.
Klimaforandringerne har skruet temperaturen i havene op med 1,5 til 2 grader de seneste 40 år. Prognoserne viser, at de danske farvande vil være mere end én grad varmere i 2050, hvilket vil forlænge sæsonen for bakterierne markant.
På Odense Universitets Hospital følger overlæge Hanne Holt udviklingen tæt og har registreret 158 tilfælde af infektioner siden 2019.
Hun vurderer, at antallet vil stige i takt med varmere somre og flere oversvømmelser.
Bakterierne trives især langs de indre danske kyster og i Østersøområdet. Risikoen er størst sidst på sommeren, når vandet har været varmt i længere tid.
Til gengæld er der minimal risiko ved Vestkysten, hvor saltindholdet er højt.
Sunde og raske danskere kan dog roligt hoppe i bølgerne. Det er kun dem med sår eller svækket immunforsvar, der bør tage sig i agt for de skjulte badefaldgruber.