Hannah og mange andre danskere raser over oksekødspriserne: 'Det er ikke det værd'

Af: Alberte B. C.

|

05/08/2025

Penge
Foto: Kamil Zajaczkowski/Shutterstock
Foto: Kamil Zajaczkowski/Shutterstock
Prisen på hakket oksekød er mere end fordoblet - og for mange danskere er det blevet en vare, de helt må droppe.

Lige nu læser andre også

Du mærker det sikkert selv, når dankortet ryger gennem terminalen.

Prisen på mad er stukket af – og for mange unge er det blevet så slemt, at kødet nu helt ryger ud af kurven.

26-årige Hannah Engmose Johansen er blandt dem, der har måttet ændre sine madvaner drastisk.

Før brugte hun omkring 300 kroner om ugen på mad. I dag er det oppe på 500 kroner, selvom hun er gået markant ned i kødmængden. Hun fortæller, at flere af hendes studiekammerater har gjort det samme.

En prissammenligning fra B.T. viser, at prisen på hakket oksekød med 8-12 procent fedt er steget fra 29,95 kroner i 2021 til 71,18 kroner i dag – en stigning på hele 137,70 procent.

Hannah forsøger i stedet at få proteinerne gennem linser og bønner.

Og klimaet? Det spiller ikke den store rolle, forklarer hun:

"Vi har ikke på samme måde den luksus bare at kunne vælge, hvad vi vil leve af."

Hun tilføjer, at billigere kødprodukter ofte er af ringere kvalitet:

"Så stiger fedtprocenten eller vandindholdet, og så begynder jeg at synes, det ikke er det værd."

Tal fra Coop Analyse viser, at 42 procent af de 18-34-årige har mindst én kødfri dag om ugen. For mange er det ikke længere et valg – men en nødvendighed.

Hannah har også oprettet et borgerforslag om at lade SU’en følge inflationen.

"Det betyder noget, om man har råd til at fylde maven," siger hun.

Anbefalet til dig