Når du står med feber eller hovedpine under sydens sol, kan det være fristende at hoppe ind i den nærmeste butik og købe en pakke piller.
Men det kan blive en dyr og farlig løsning, advarer Lif, Lægemiddelindustriforeningen.
Forfalsket medicin er et større problem, end mange tror – også i populære ferielande som Thailand, Tyrkiet og Sydeuropa.
WHO vurderer, at op mod 10 procent af al medicin i verden er forfalsket og kan mangle aktive stoffer, have forkert dosering eller indeholde giftige ingredienser.
"Hvis medicinen er forfalsket, kan det betyde, at medicinen enten ikke indeholder det lovede aktive stof, har forkert dosering eller i værste fald indeholder skadelige stoffer," siger Marie Grabow Westergaard, kommunikationschef i Lif.
Drop apoteker i udlandet – find din foretrukne ansigtscreme herhjemme, sikkert og billigt
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Ingen dækning fra Patienterstatningen
Bliver du syg af medicin købt i udlandet, står du alene med konsekvenserne.
Du er nemlig kun dækket af Patienterstatningen, hvis medicinen er købt gennem et dansk apotek, hospital, læge eller godkendt salgssted.
Derfor råder Lif til, at du tager din medicin med hjemmefra, hvis du ved, du får brug for den.
Ellers skal medicinen købes på autoriserede apoteker, så du undgår falske produkter og risikoen for at ende med livstruende skader på lever, hjerte eller nyrer.
Hold dig til autoriserede apoteker
I EU er medicin bedre reguleret med et fælles godkendelsessystem, men uden for EU er det vigtigt at vide, hvordan autoriserede apoteker ser ud, og hvor du finder dem.
Mange lande har officielle lister online via sundhedsministerier eller ambassader.
På ferien kan du spare dig selv for både bekymringer og farlige situationer ved at bruge disse enkle råd: Tag medicin med hjemmefra, køb kun medicin fra autoriserede apoteker, og tjek altid reglerne for medicin, før du rejser ud – og hjem igen.