Læge advarer: Fødevare, der 'stille og roligt har overtaget vores køkkener', kan forårsage kræft

Sundhed
Foto: shisu_ka/Shutterstock
Foto: shisu_ka/Shutterstock
En læge har advaret om, at en fødevare, der findes i næsten alle vores køkkener, kan føre til kræft

Lige nu læser andre også

Dr. Andy Chan, der er professor ved Harvard og kræftforsker samt sidder i den videnskabelige rådgivningskomité for sundhedsappen Zoe, er kommet med en skræmmende advarsel.

Han har afsløret, at ultraforarbejdede fødevarer (UPF'er) i stigende grad bliver sat i forbindelse med forskellige former for kræft. UPF'er er ekstremt populære i Danmark, hvor en stor del af det samlede kalorieindtag kommer fra dem.

Selvom der ikke findes én entydig definition af en UPF, er den generelle forståelse - baseret på NOVA-klassifikationen - at det er fødevarer, der består af 'formuleringer af ingredienser, primært til industriel brug, typisk skabt gennem en række industrielle teknikker og processer'.

Sagt mere simpelt: Det er fødevarer med ingredienser, der ikke ville findes i et almindeligt hjemmekøkken. Det kan være tilsætningsstoffer, emulgatorer eller stabilisatorer - ting, man sjældent ser i en almindelig husholdning.

Hvorfor er de skadelige?

"Ultraforarbejdede fødevarer har stille og roligt overtaget vores køkkener," lyder det i et opslag fra Zoe, der fremhæver Dr. Chans bekymringer, ifølge BristolLive.

"I dag udgør de mere end halvdelen af de kalorier, vi indtager derhjemme - og det er ikke kun takeaway og pakkede snacks - mange hjemmelavede måltider, som vi stoler på er sunde, er fyldt med ingredienser, der kan skade vores langsigtede helbred."

Forskningen i UPF'er er stadig relativt ny. Selvom flere og flere forbindelser bliver påvist mellem UPF'er og dårligt helbred, er det dog stadig meget uklart, præcis hvad der gør dem skadelige.

Ifølge British Heart Foundation indeholder de ofte store mængder mættet fedt, salt og sukker. Når vi spiser dem, bliver der mindre plads til nærende, hjemmelavet mad.

"Det er også blevet hævdet, at tilsætningsstofferne i disse fødevarer kan være ansvarlige for de negative helbredseffekter," tilføjer fonden og peger også på mulige konsekvenser for tarmens sundhed.

"Vi begynder at se beviser på, at indtag af UPF'er øger sandsynligheden for at få en polyp i tyktarmen, som er en forløber for tyktarmskræft," siger Dr. Chan.

"Nogle af de tendenser, vi ser med fedme og dets forbindelse til tidligt opstået kræft, kan delvist også skyldes kosten og forbruget af ultraforarbejdede fødevarer."

"En anden vigtig del af forskningen - og det tror jeg er noget af det, Zoe forsøger - er ikke bare at arbejde med brede kategorier som UPF'er, men at forsøge at finde ud af, om der er specifikke typer UPF'er, der er mere skadelige end andre."

Eksempler på ultraforarbejdede fødevarer

Ifølge British Heart Foundation tæller UPF’er blandt andet:

  • skinke og pølser

  • masseproduceret brød, morgenmadsprodukter, instant-supper

  • chips og småkager

  • is og frugtyoghurter

  • kulsyreholdige drikke og visse former for alkohol som whisky, gin og rom

Fonden understreger, at selv dagligdagsvarer som skiveskåret brød og morgenmadsprodukter ofte er ultraforarbejdede.

"Det skyldes, at de ofte får tilsat ekstra ingredienser under produktionen, såsom emulgatorer, sødestoffer og kunstige farver og smagsstoffer," lyder det.

Selv frisklavede oste som cheddar, brie, mozzarella og edam kan betragtes som forarbejdede på grund af pasteurisering, fermentering eller lagring. Fonden tilføjer dog, at disse stadig kan indgå i en sund kost - så længe de spises med måde - hvilket også peger på en begrænsning ved NOVA-klassifikationen.

"Selvom beviserne for, at ultraforarbejdede fødevarer er skadelige for hjerte og kredsløb, vokser, er det stadig uklart, om vi behøver at udelukke dem helt fra kosten," konkluderer British Heart Foundation.

Anbefalet til dig