En læge har udstedt en advarsel om at spise for meget stærk mad, efter at en ung kvinde døde af mavekræft.
Den kinesiske influencer Qianqian døde af sygdommen sidste måned og nævnte selv sin kærlighed til chili som en mulig årsag til, at hun udviklede den dødelige kræftform. Hun blev kun 25 år gammel, skriver Daily Mail.
"Jeg har i lang tid ikke spist morgenmad. Jeg spiser uregelmæssigt. Jeg kan godt lide stærk mad," sagde hun i en udtalelse til lokale medier om, hvad der muligvis havde udløst hendes diagnose, ifølge det britiske medie.
Qianqians online-alias var 'Jeg elsker krabbefondue', hvilket var en reference til hendes forkærlighed for en kinesisk seafood-ret med store mængder tørrede chilier og sichuanpeber.
Nu udtaler den taiwanske onkolog og hæmatolog, Dr. Li Sijin, at influencerens kærlighed til stærk mad muligvis har øget hendes risiko for kræft. Hun forklarede, at et overdrevent forbrug af chili kan irritere mavesækkens slimhinde, som er det inderste lag i maven.
Dr. Li, der arbejder på Dalin Tzu Chi Hospital, forklarede, at denne irritation potentielt kan føre til celleforandringer i maven, som kan udvikle sig til kræft. Hun afslørede også, at chili godt kan indgå i en balanceret kost, men at det kun bør ske i moderate mængder.
Dog findes der ikke noget entydigt bevis for, at stærk mad øger risikoen for mavekræft - undersøgelser på området har nemlig vist blandede resultater. Dr. Li tilføjede dog, at en uregelmæssig spiserytme ikke udgør samme risikoniveau for maven.
Qianqian har tidligere forklaret, at hun før sin diagnose i 2024 havde haft mavesmerter i over seks måneder. Hun afviste dog disse mulige tidlige advarselssignaler og tilskrev dem sine dårlige og uregelmæssige spisevaner.
Da lægerne endelig opdagede kræften, foretog de en total gastrektomi. Det er en operation, hvor hele mavesækken fjernes i et forsøg på at redde hendes liv. Men sygdommen viste sig at være vendt tilbage allerede en måned senere og havde spredt sig til andre væv i kroppen.
"Stadig i live, hænger i, kaster op hele tiden, svulsten i maven bliver større og større, og jeg er vågen mindre og mindre," skrev hun i sine sidste dage i et opslag, som hun delte med sine følgere.
"Jeg har ikke lyst til at tage telefonen. Hospitalet er meget støjende, og jeg er i dårligt humør."
Selvom der ikke er entydigt bevis for, at stærk mad bidrager til kræftrisiko, er der visse fødevarer, som er kendt for at øge risikoen.
Velgørenhedsorganisationen Cancer Research UK (CRUK) nævner, at personer, som spiser store mængder syltede fødevarer, har mellem 28 og 56 procent højere risiko for at udvikle mavekræft sammenlignet med dem, der spiser mindst.
Personer med et højt saltindtag har også øget risiko for mavekræft - ifølge CRUK er der op til 68 procent højere sandsynlighed for at udvikle sygdommen.
Selvom disse risici lyder voldsomme, er sandsynligheden for at få mavekræft generelt ret lav. CRUK vurderer, at én ud af 92 mænd og én ud af 170 kvinder i Storbritannien vil udvikle mavekræft i løbet af livet.
Der findes desuden også noget forskning, der peger på, at stærk mad faktisk kan være gavnligt for helbredet. Et studie fra 2024, der blev offentliggjort i British Journal of Nutrition, viste, at det at spise en stærk ret én gang om ugen kunne mindske risikoen for slagtilfælde med 13 procent.
Derudover fandt American Heart Association i 2020, at personer, som spiste moderate mængder chili, havde 26 procent lavere risiko for at dø af hjertesygdom end dem, der aldrig spiste chili.