Du troede måske, at de havde en række sundhedsmæssige fordele - men i virkeligheden kan de være skadelige. Det gælder for eksempel proteinbarer, færdigblandede proteinshakes og müslibarer.
Der findes fødevarer, som ofte opfattes som sunde, men som i virkeligheden ikke er det. Man kunne tro, de gav sundhedsmæssige fordele, men de kan faktisk have den modsatte effekt på kroppen.
Diætisten Collin Popp afslørede over for Today en række af disse 'vildledende' fødevarer. Det er bedre at vælge mere næringsrige alternativer, der ikke saboterer de fremskridt, du har gjort.
Eksperten understreger, at man altid bør læse ingredienslisterne på produktetiketterne, skriver Notícias ao Minuto.
"Derfor er det vigtigt at tjekke etiketterne, og moderation er også nøglen. Selv hvis visse 'sunde' fødevarer er bedre end originalerne, skal man stadig være opmærksom på portionsstørrelsen," siger Popp.
1. Proteinbarer
"Proteinbarer spiser jeg næsten dagligt, men jeg er meget opmærksom på, hvor de kommer fra, og hvad de indeholder. Mange barer er stærkt forarbejdede og indeholder usunde fedtstoffer som palmeolie, tilsat sukker og andre kunstige ingredienser," lyder det.
2. Færdigblandede proteinshakes
"De er hurtige og nemme - især hvis man ikke har spist noget. Men vær opmærksom på tilsat sukker, kunstige sødestoffer og kalorier. Selvom de ofte indeholder mindre fedt, er de meget forarbejdede," siger hun.
Den sundere løsning er at vælge et proteinpulver af god kvalitet og være opmærksom på sukkerindholdet. Bland det gerne med vand eller mælk.
3. Müslibarer
"Nogle müslibarer på markedet består blot af havre og tilsat sukker i barform - de er derfor ikke et særligt sundt valg. De kan indeholde mættede fedtstoffer fra tilsatte olier og være rige på kalorier. Selv hvis man kan se korn eller frø, kan barerne stadig være stærkt forarbejdede," siger diætisten.
4. Nødde- og frugtblandinger
"De kan også indeholde meget tilsat sukker, eller bruges som en måde at præsentere chokolade som 'sund'. De virker måske sunde, men det er de ofte ikke - så pas på," siger Popp.
5. Færdigkøbte grønne juicer
"Nogle indeholder vitaminer, mineraler og antioxidanter. Men mange af disse drikke er rige på sukker - både naturligt og tilsat - og mangler makronæringsstoffer. Et andet problem er, at man kan drikke dem hurtigt, hvilket betyder, at man indtager kalorier meget hurtigt," fortæller eksperten.
6. Vegetariske chips
"De sælges som 'vegetarchips', fordi de næsten kun bruger restprodukter fra grøntsagerne. Mange vitaminer, mineraler og fibre - som er den primære årsag til at spise grøntsager - er derfor fjernet," siger Popp.
7. Vegetabilske alternativer til kød
"De er ikke altid det sundeste valg - især sammenlignet med hele planteproteiner og magre proteiner som fisk eller kylling. Disse plantebaserede produkter indeholder ofte sojaprotein, ærteprotein og hvedegluten eller en kombination af disse," siger eksperten.
"De kan være rige på natrium og usunde fedtstoffer fra tilsatte olier. Ofte indeholder de også kunstige smagsstoffer og tilsætningsstoffer for at efterligne smag og konsistens af kød."