Det græske køkken er kendt for sine friske og smagfulde retter, hvor grønne krydderurter, syrlige citrusfrugter og olivenolie af høj kvalitet ofte er faste ingredienser.
Tzatziki indeholder alle disse ting plus cremet yoghurt og agurk samt forskellige krydderier. Den er nem at lave på få minutter, hvis du har ingredienserne ved hånden. Men en græsk kok og madskribent siger, at intet slår hendes autentiske udgave af retten, som er gået i arv i familien.
"Den er kølende, kraftfuld og vanedannende... for grækere og cyprioter er der ikke mange måltider, hvor en skål tzatziki ikke er velkommen," lyder det fra madskribenten Georgina Hayden ifølge Express.
Den cremede dip serveres oftest med gyros, kebab eller som en del af en meze, men det er underordnet, siger Georgina.
Det vigtigste er, at tzatzikien skal være tykkere end i de fleste opskrifter - præcis som hendes mors autentiske græske version foreskriver.
Georgina fortæller, at hendes yiayia (bedstemor), Martha, altid lavede taramosalata, mens hendes mor stod for tzatzikien.
"Det var reglerne. Begge kvinder er berømte for deres dips. Lav denne til dine venner og familie, og du kan også blive kendt for din tzatziki. Det er en god ting at være kendt for," siger hun.
For at lave den 'bedste af den bedste' tzatziki skal du bruge de rette ingredienser (fuldfed græsk yoghurt, agurk, hvidløg, tørret mynte, sort peber, flagesalt, olivenolie og frisk citronsaft) og afsætte 15 minutter til at dræne yoghurten, før du går i gang med noget som helst andet.
Georginas familieopskrift følger én simpel regel: salt yoghurten med et par store nip flagesalt, og læg den i en fintmasket si over en skål.
Lad yoghurten dræne i mindst 15 minutter - eller natten over i køleskabet. Jo længere tid den dræner, jo mere cremet bliver tzatzikien. Når yoghurten er klar, skal du hælde den i en stor skål og skylle din si. For ekstra cremethed kan du lægge et ostelærred i sien, før du hælder yoghurten i.
Samme regel gælder agurken, som naturligt indeholder meget væske. Skær agurken over på midten og fjern kernerne, riv den på et rivejern og læg den i sien. Tilsæt et halvt teskefuld flagesalt og lad den dræne i en time, rør af og til.
Den bedste græske opskrift på tzatziki
Ingredienser:
450-500 g fuldfed græsk yoghurt
1 fed hvidløg, pillet og revet
Flagesalt
1 agurk
1 tsk tørret mynte
Friskkværnet sort peber
2 spsk ekstra jomfru olivenolie
Saften fra en halv citron
Frisk mynte til servering (valgfrit)
Fremgangsmåde:
Tilsæt en halv teskefuld flagesalt til yoghurten og dræn den som beskrevet.
Skær agurken, fjern kernerne, riv den, tilsæt en halv teskefuld salt og dræn som beskrevet.
Rør agurken i yoghurten og riv hvidløget fint i blandingen.
Tilsæt tørret mynte og et godt kværn sort peber.
Hæld olivenolien i og tilsæt citronsaften.
Rør det hele godt sammen og smag til. Server med et ekstra skvæt olie og lidt frisk mynte.
Opbevar tzatzikien i en lufttæt beholder i køleskabet i op til tre dage.